Bănci și Asigurări

BEI vine cu încă 800 mil. euro anul acesta pentru a debloca creditarea

BEI vine cu încă 800 mil. euro anul acesta pentru a...

Autor: Claudia Medrega

26.06.2013, 22:40 1139

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi-ar putea suplimenta expunerea pe România cu 1 - 1,5 mld. de euro în următorii ani, faţă de stocul actual de finanţare de aproape 10 mld. euro, iar obiectivul principal este creşterea accesului IMM-urilor la finanţare prin intermediul sistemului bancar local, a declarat ieri la ZF Live Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al băncii Uniunii Euro­pene responsabil cu portofoliul energiei şi cu flancul sudic al ţărilor UE.

„Anul trecut am avut vreo 500 de milioane, anul acesta prognozăm undeva la 700 - 800 de milioane. Vrem să ajungem la 1-1,5 miliarde de euro în plus faţă de cele 10 miliarde pentru următorii ani. Băncile acuză că nu există cerere din partea antreprenorilor români, care la rândul lor spun că nu există flexibilitate şi dorinţă de risc din partea băncilor. Unii dau vina pe alţii şi atunci cineva trebuie să intervină. Acest lucru nu se întâmplă doar în România, ci în toate ţările europene. De aceea BEI va fi foarte activă în perioada următoare inclusiv în România.“

Regiunea Europei Centrale şi de Est se află de câţiva ani sub ameninţarea unei reduceri brutale a expunerii băncilor occidentale. Subsidiarele locale sunt presate să înlocuiască fondurile intragrup cu resurse atrase pe cont propriu, iar aici instituţiile financiare internaţionale precum BEI, BERD şi IFC joacă un rol crucial.

BEI a accelerat începând de anul trecut acordarea de linii de credit băncilor din România, BCR, BRD, Raiffeisen, Intesa Sanpaolo, UniCredit, ING şi CEC obţinând deja aprobare pentru finanţări care însumează până la 450 mil. euro. Un alt împrumut de 30 mil. euro este în discuţie pentru Millennium.

BEI are o expunere totală de circa 10 mld. euro pe România în acest moment, în principal pe sectoare precum energie, transporturi, infrastructură, educaţie şi IMM-uri, a spus Tănăsescu.

Fostul ministru de finanţe consideră că este nevoie de o schimbare a priorităţilor. „Sigur avem nevoie de drumuri, infrastructură, proiecte mari dar avem nevoie şi de educaţie, de o cultură care să ducă generaţia tânără către un drum corect în România. Avem nevoie de o gândire mult mai pozitivă vizavi de ceea ce putem să facem.“

În plus, România are nevoie de o prioritizare corectă a cheltuielilor bugetare pentru că în prezent proiecte ale Băncii Mondiale, BEI sau BERD stau pentru că nu există spaţiu fiscal suficient. „O regândire, o reprioritizare a cheltuielilor pentru bugetul anului viitor sau chiar la rectificarea bugetară pentru acest an este mai mult decât necesară. Ro­mânia are nevoie de predictabilitate. Aceste proiecte se pot face cu bani ieftini şi cu durată mare.“

BEI are blocate finanţări de 1 mld. euro din lipsa cofinanţării de la buget, cel mai cunoscut fiind proiectul metroului.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO