Bănci și Asigurări

BCR vinde depozite cu dobanda legata de variatia cotatiilor aurului la Londra

BCR vinde depozite cu dobanda legata de variatia cotatiilor aurului la Londra

Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei de dezvoltare afaceri si produse retail din BCR

15.10.2008, 20:41 159

In cazul in care pretul aurului scade pe durata existentei depozitului, clientul nu primeste dobanda.

"Principalul avantaj al acestui produs consta in posibilitatea obtinerii unor randamente de economisire net superioare depozitelor clasice, in conditiile in care piata se reorienteaza catre valori certe si exigibile, caz in care este posibila o apreciere importanta a aurului. Daca pretul aurului scade, clientul isi primeste inapoi toti banii", a spus Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei de dezvoltare afaceri si produse retail din BCR.
El a explicat ca acest produs este dedicat in special clientilor de private banking. Dupa prima saptamana de vanzari, majoritatea investitorilor au facut plasamente de echivalentul a 10.000-20.000 de euro.
Suma minima necesara pentru constituirea unui astfel de depozit, numit Gold, este de 1.000 de lei, iar banii nu pot fi retrasi pana la scadenta.
"In ultima perioada au fost solicitari de cumparare de aur, care ne-au convins sa lansam acest produs. Aceasta forma de depozit iti ofera posibilitatea sa iei o pozitie pe aur cu o suma relativ mica fata de valoarea solicitata daca ai cumpara efectiv", a spus Eugen Carstea, directorul executiv al Directiei piete financiare din BCR.
Depozitul este oferit pe parcursul lunii octombrie, in cadrul a patru perioade de promotie si este structurat in doua perioade de sase zile - cea de vanzare si cea de existenta. BCR a stabilit patru date pe parcursul lunii octombrie care sunt considerate ca momente de incepere a perioadei de existenta a depozitului si in functie de care se stabilesc variatiile cotatiilor aurului.
 
200 kg de aur in vistierie. BCR a achizitionat circa o tona de aur in cei trei ani de cand a lansat serviciul de cumparare de aur de la clientii individuali. In prezent, banca detine in stoc aproximativ 200 de kilograme de aur, o parte din cantitatea achizitionata fiind revanduta catre clienti institutionali, atat locali, cat si straini. BCR achizitioneaza aur sub diferite forme - de la lingouri la bijuterii - prin sase centre teritoriale specializate. Ieri, banca afisa o cotatie de 63,99 lei pe gram la cumparare. BCR nu vinde aur catre clientii individuali.
 
Clientii mari se reorienteaza spre obligatiuni de stat. Clientii importanti s-au reorientat catre instrumente cu un grad redus de risc dupa acutizarea turbulentelor de pe pietele financiare din ultimele saptamani, preferand sa-si plaseze fondurile in titluri de stat sau chiar sa schimbe in numerar. In schimb, clientela de masa a continuat sa prefere depozitele.
"In primele sapte luni ale anului vedeam o scadere usoara a depozitelor la termen, clientii preferand conturile de economii. Acum depozitele la termen inregistreaza o usoara crestere", spune Sorin Mititelu.
El spune ca s-a observat si o anumita repozitionare a clientilor intre banci, dar BCR a beneficiat de aceste migrari.
Pe partea de creditare, BCR asteapta inca avizul BNR pentru normele revizuite. Mititelu spune ca in forma prezentata spre aprobare banca a prevazut o reducere a gradului maxim de indatoare permis clientilor, care merge de la 2% pana la 25%.
Astflel, BCR va accepta pentru clienti niveluri de indatorare de 55% pana la 68% din venituri, fata de 65%-70%, cat permitea in forma precedenta a normelor.
"Cea mai mare reducere a gradului maxim de indatorare se va inregistra la produsele de creditare in valuta si pe termen lung", a aratat Mititelu. El a notat ca banca va lansa o noua oferta de produse de creditare odata pentru a atenua impactul implementarii noilor norme.
Creditul de consum ar trebui sa creasca mai rapid in perioada urmatoare, urmand o anumita sezonalitate, in timp ce pe ipotecar BCR pastreaza un ritm bun, alimentat de contractarile din perioada verii, apreciaza Mititelu.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO