Bănci și Asigurări

BCR si ABN Amro dau tonul la o noua etapa de scadere a dobanzilor la creditele in lei

31.03.2005, 00:00 31

BCR si ABN Amro dau tonul la o noua etapa de scadere a dobanzilor la creditele in lei. Acestea intra astfel in cele din urma pe un trend evident de scadere, recuperand astfel o parte din ecartul important care se acumulase dupa diminuarea ratelor platite de banci la depozite.


Banca Comerciala Romana, cel mai mare jucator din sistem, a anuntat ieri reduceri importante ale dobanzii la creditele imobiliare/ipotecare, pana la 13% pe an, concomitent cu prelungirea perioadei de rambursare pana la 25 de ani.


ABN Amro, un jucator de top cu o pozitie importanta pe piata corporate, dar care doreste sa se extinda si pe segmentul de retail, a coborat tot de ieri dobanda la creditele de consum pana la nivelul de 13,5% pe an, stabilind astfel un nou minim al pietei. In prezent, dobanzile platite de banci la depozitele in lei au scazut spre 10% pe an, sau chiar mai putin.


BCR ofera de ieri, atat pentru creditele ipotecare cat si pentru cele imobiliare, doua formule de dobanzi, ambele fiind calculate in functie de dobanda de pe piata monetara (BUBOR). Semnalul este cu atat mai important cu cat vine de la liderul pietei, dupa ce mai multe banci micsorasera deja dobanzile la creditele imobiliare.


Miscarea BCR capata astfel o dubla semnificatie: pe langa semnalizarea unei noi etape de reducere a ratelor, se marcheaza si cresterea importantei dobanzii stabilite pe piata monetara. Pana in prezent, dobanda pietei monetare avea o contributie nesemnificativa in calculul dobanzilor pentru clientii bancilor, in opozitie cu situatia ce caracterizeaza pietele ajunse la maturitate.


Cele doua noi credite se acorda numai in lei, pe o perioada de pana la 25 de ani. Suma maxima care poate fi obtinuta se ridica la 500.000 de euro (echivalent lei), atat pentru creditele ipotecare, cat si pentru cele imobiliare. Prima varianta de dobanda prevede o rata fixa de 13% pe an in primii cinci ani calendaristici, urmand ca pentru restul perioadei pana la scadenta clientul sa plateasca o dobanda calculata dupa formula BUBOR (dobanda medie perceputa de banci la acordarea de imprumuturi pe piata monetara) la sase luni plus trei puncte procentuale.


A doua varianta presupune plata unei dobanzi fixe de 14% in primii trei ani, iar dupa aceasta dobanda se va calcula in functie de BUBOR la sase luni plus trei puncte procentuale. Clientii mai pot contracta imprumturi ipotecare/imobiliare si la o dobanda variabila clasica.


"Elementul de noutate introdus de politica de dobanzi a BCR il constituie posibilitatea oferita clientilor bancii de a opta intre o dobanda fixa, una variabila in functie de evolutia pietei si o dobanda variabila in functie de dobanda interbancara BUBOR", a declarat Dan Bunea, vicepresedinte executiv al BCR.


In cazul celor doua variante, dobanda fixa care urmeaza sa fie platita in primii trei sau patru ani poate reprezenta un element de cost suplimentar in eventualitatea in care in acest rastimp dobanzile pe piata scad sensibil sub acest nivel. 


Principalele diferente intre cele doua credite apar la conditiile tehnice de acordare. Astfel, pentru imprumutul imobiliar, rata totala de plata lunara (credit plus dobanda) poate reprezenta pana la 50% din venitul net obtinut de  solicitant impreuna cu membrii familiei (dupa deducerea celorlalte obligatii de plata). In cazul creditului ipotecar, rata totala lunara nu poate depasi 35% din venitul net obtinut de solicitant impreuna cu familia.


ABN Amro a redus de la inceputul acestei saptamani dobanda la creditele pentru uz personal acordate in lei clientilor persoane fizice pana la 13,5% pe an, fata de 25%, cat era nivelul precedent.


"Scaderea dobanzilor, introdusa de Divizia de Consumer Banking, se aliniaza strategiei de a oferi servicii si produse de calitate la preturi competitive. Dupa cum am anuntat saptamana trecuta, vom continua sa lansam produse si servicii foarte atractive in viitorul apropiat", a declarat Haris Hanif, senior vice-president, seful Diviziei Consumer Banking ABN Amro.


Aceste imprumuturi sunt acordate pe o perioada cuprinsa intre sase si 60 de luni, iar suma maxima care poate fi contractata este de 10.000 de euro. Pentru aceste credite banca nu solicita garantii (cum ar fi ipoteci).


ABN Amro motiveaza aceasta reducere importanta de dobanzi prin scaderea dobanzilor operate de BNR. Totodata banca se foloseste de acest prilej pentru a lansa un atac asupra pietei de retail, pe care doreste sa se extinda. Pana in prezent aceasta dorinta nu a generat o abordare agresiva, banca mentinand o retea teritoriala de mici dimensiuni (15 unitati). Particularitatea abordarii ABN o constituie forta de vanzari directe: consilierii bancii se intalnesc cu clientii in locurile stabilite de acestia.


"Aceasta reducere a dobanzii la creditele pentru uz personal este rezultatul dezvoltarii pietei bancare si scaderii inflatiei. Este un proces firesc declansat de rezultatele pozitive pe care le-a inregistrat economia romaneasca in ultima perioada", a declarat Henk Mulder, presedinte ABN Amro Bank Romania.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO