Bănci și Asigurări

BCR şi-a crescut portofoliul de credite cu 10% în primele nouă luni din 2019. Finanţările acordate companiilor au depăşit 5,4 mld. lei

Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română

Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română

Autor: Cristina Bellu

30.10.2019, 11:00 322

BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a raportat în primele nouă luni din 2019 o creştere de 10% a portofoliului de credite comparativ cu perioada similară a anului trecut, rezultat susţinut atât de segmentul retail, cât şi cel corporate.

Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2019, creditele nou acordate pe segmentul persoane fizice (credite ipotecare şi nevoi personale) şi microîntreprinderi au depăşit valoarea de 5,8 mld. lei, iar finanţările nou acordate companiilor au trecut de 5,4 mld.lei, potrivit informaţiilor din raportul financiar al băncii.

Datele privind stocul de finanţări acordate sectorului IMM (incl. subsidiara BCR Leasing), arată că acesta a crescut cu 13,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 5,9 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) la 30 septembrie, ca urmare a unei concentrări mai mari pe afacerile noi şi pe dezvoltarea sectorului de leasing, în timp ce segmentul real estate a crescut în mod semnificativ, cu 40% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,2 miliarde de lei (460 milioane de euro), ca urmare a noilor proiecte de construcţii de birouri şi spaţii comerciale finanţate în ultimul an.

În primele nouă luni ale anului, compania a accelerat procesele de digitalizare şi simplificare operaţiuni. Astfel, platforma inteligentă de banking George a ajuns la 660.000 de utilizatori, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru microîntreprinderi.

În plus, BCR a lansat George Credit, primul împrumut de nevoi personale complet digital cu o limită de până la 110.000 de lei şi o dobândă de 7,74%. În ceea ce priveşte serviciile de open banking, BCR şi-a deschis interfeţele de programare a aplicaţiilor (API) către furnizori terţi, ajungând la 50 de furnizori care au testat deja platforma. Totodată, instituţia a continuat programul Acceleratorul BCR-InnovX, prin lansarea grupului Scale-up dedicat IMM-urilor, cu o valoare a finanţărilor aprobate care depăşeşte un milion de euro.

”Prin plasarea tehnologiei şi educaţiei în centrul a tot ceea ce facem, am reuşit să accelerăm dezvoltarea businessurilor antreprenorilor români şi vom continua acest proces. Rezultatul operaţional solid ne motivează să investim în inovaţie şi în laboratoare digitale, ceea ce va crea calea către îmbunătăţirea sănătăţii financiare a clienţilor noştri ”, spune Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Banca a transmis astăzi principalii indicatori financiari înregistraţi de instituţie în primele nouă luni ale anului. Astfel, BCR a înregistrat un profit net de 348,8 milioane de lei (73,6 milioane de euro), în scădere cu 65,6% faţă de profitul net de 1.015,2 milioane de lei (218,2 milioane de euro) din aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a constituirii unui provizion excepţional în al doilea trimestru din 2019, legat de activitatea BCR Banca pentru Locuinţe, în pofida rezultatului operaţional solid, a costurilor scăzute de risc şi a performanţelor ridicate pe toate liniile de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO