Bănci și Asigurări

BCR se gandeste la inca un credit sindicalizat

19.01.2006, 18:46 18

BCR intentioneaza sa iasa din nou pe piata internationala de capital pentru a atrage finantari care sa-i permita cresterea in continuare a bilantului.

"Avem in vedere si anul acesta sa atragem un credit sindicalizat de pe piata internationala. Cel mai probabil va fi in euro, iar ca valoare ne vom situa probabil intre cele doua credite angajate anul trecut, respectiv intre 221 si 400 mil. euro", a declarat pentru ZF Dan Bunea, vicepresedinte executiv si CFO al BCR. BCR considera astfel mai convenabila finantarea din surse externe, chiar daca din aceasta luna BNR cere rezerve minime obligatorii majorate la 35%.

"Normele BNR privind limitarea creditarii in valuta nu ne-au afectat in nici un fel, datorita normelor interne de prudentialitate. Vom putea sa continuam sa acordam credite in valuta", a mai spus Bunea.

In 2005, BCR a fost un adevarat burete pentru finantari externe, incercand astfel sa concureze cu filialele locale ale unor banci straine care au acces mai facil la linii de credit in valuta ieftine.

In primul rand, BCR a lansat, in lunile martie si august, doua credite sindicalizate in valoare totala de peste 600 mil. euro. In toamna, banca a mai ridicat 500 mil. euro de pe piata printr-o emisiune de euroobligatiuni consistent suprasubscrisa, si la o dobanda fixa de numai 3,75% pe an, la care s-au adaugat 50 mil. euro de la BERD pentru credite ipotecare si 75 mil. euro de la IFC pentru creditarea IMM-urilor si a populatiei. Rezulta un total de circa 1,225 mld. euro, valuta care a ingreunat eforturile de sterilizare ale BNR.

Cat priveste destinatiile surselor atrase, Banca Anglo-Romana (ARB), membra a Grupului BCR, a fost recent aranjorul celui mai mare credit sindicalizat de pe piata interna pentru o firma privata, in valoare de 115 mil. dolari. Beneficiarul este Grup Servicii Petroliere (GSP), care va folosi banii pentru finantarea achizitiei a 6 platforme de foraj maritim de la Petrom. BCR a participat cu aproximativ 100 mil. dolari, restul sumei fiind acoperit de ARB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO