Bănci și Asigurări

BCR se concentreaza cu noile norme pe creditele cu garantii imobiliare

BCR se concentreaza cu noile norme pe creditele cu garantii imobiliare

Dorin Cojocaru spune ca va astepta sa vada o stabilizare a preturilor pe piata imobiliara inainte sa renunte la avansul pentru creditele ipotecare

26.06.2007, 17:18 106

BCR va profita de implementarea normelor proprii pentru a forta cresterea mai rapida a creditelor acordate pe perioade lungi - fie ipotecare, fie pentru nevoi personale garantate cu ipoteca.
"Dorim sa introducem creditul cu garantii imobiliare cu un produs de zi cu zi pentru clientii nostri", spune Dorin Cojocaru, director executiv credite retail in BCR.
Pe langa avantajul unei eficiente mai mari a vanzarilor - sumele acordate prin astfel de produse sunt mult mai mari decat in cazul creditelor de consum, imprumuturile acordate pe termene lungi permit si realizarea de vanzari incrucisate.
Potrivit unui calcul prezentat de banca, o familie de doi membri, cu un venit net de 2.000 de lei lunar, va putea sa contracteze in noile conditii un credit de cel putin 40.000 de euro, fata de circa 34.000 de euro, cat ar fi putut sa imprumute in vechile conditii. In noile norme, banca accepta un grad maxim de indatorare pentru clienti de 65% din venitul lunar eligibil.
Deocamdata BCR nu renunta insa la avansul solicitat pentru creditele imobiliare-ipotecare (cel putin 25% din valoarea investitiei), desi promite ca va face acest pas pana la sfarsitul anului. Banca mai are de realizat trecerea la faza a II-a de participare la sistemul Biroului de Credit (furnizarea de date pozitive privind clientii), dupa care va trebui sa isi modifice din nou sistemele informatice si cele de scoring. Cojocaru spune ca, pe de alta parte, doreste sa vada si reactia pietei imobiliare la aplicarea noilor norme de creditare, in conditiile in care in primul semestru preturile la imobile au urcat cu peste 10%, numai pe baza asteptarilor generate de publicarea noului regulament de creditare al BNR.
Pana acum, patru banci au obtinut avizul BNR pentru normele proprii de creditare: Alpha Bank, BRD-SocGen si, incepand de ieri, BCR, vand credite "relaxate", in timp ce Volksbank a anuntat ca va oferi noile produse de la inceputul lui iulie.
Cojocaru spune ca va astepta sa vada o plafonare a preturilor pe piata imobiliara inainte sa renunte la avansul la creditele ipotecare. Oricum, imprumuturile cu avans zero vor fi oferite numai anumitor clienti, selectia facandu-se in functie de profilul de risc si istoricul de plati cu bancile comerciale. Veniturile obtinute vor avea o pondere mai mica in fundamentarea acestei decizii.
In paralel cu renuntarea la avans, BCR va modifica si politica de garantare a creditelor. Astfel, in loc de 133%, banca va cere ca garantiile sa acopere cel putin 80% din valoarea creditelor pentru investitii imobiliare.
Cojocaru spune ca deocamdata nu a fost luata o decizie privind politica de dobanzi. In prezent, BCR deruleaza o promotie pentru creditele imobiliare, cu o dobanda de 5,8% pe an. Desi accentul va fi pus in viitor pe creditele garantate cu ipoteca, BCR a anuntat ieri si majorarea plafonului pentru creditele de consum, de la 10.000 la 15.000 de euro.
Dintre cele patru banci care au obtinut avizul BNR pentru norme proprii, BCR are o abordare complexa pentru stabilirea valorii cosului minim de subzistenta, care trebuie dedus din veniturile totale ale clientului. Banca a apelat la diferentierea in profil teritorial si in functie de rangul localitatii in care locuieste clientul, pentru a facilita accesul clientilor cu venituri mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO