Bănci și Asigurări

BCR scumpeşte cu un punct creditele de consum în lei după ce a avut cerere peste aşteptări

Autor: Liviu Chiru

17.05.2011, 23:37 866

BCR, cea mai mare bancă locală după active, surprinde piaţa cu omajorare neaşteptată a dobânzii la creditele de consum în lei, cuun punct procentual, la 14,5% pe an, semnalând astfel un punct decotitură după o perioadă în care promoţiile duseseră în joscosturile finanţărilor.

Motivul corecţiei? Cererea a depăşit aşteptările la acest nivelde preţ. "A fost o campanie cu costuri promoţionale, iar în acestmoment am adaptat princing-ul (nivelul dobânzilor - n. red.),pentru că cererea a depăşit aşteptările. Dar nu ne-am întors lapreţurile de dinainte de campanie", au comentat ieri reprezentanţiiBCR. Deşi majoritatea băncilor mari au presat cu campaniipromoţionale în prima parte a anului, efortul nu s-a văzut şi înstatisticile generale. BNR a consemnat în continuare scăderi alesoldului creditului de consum de la lună la lună, inclusiv înmartie. Aceasta înseamnă că vânzările de împrumuturi noi încă nuajung să egaleze sumele rambursate de clienţi.

Practic, BCR a prelungit campania la creditele de consum în leipână pe 16 iunie, însă dobânda fixă este acum de 14,5% pe an, faţăde 13,5% pe an cât a fost la promoţia precedentă, derulată de la 1aprilie până la 14 mai. În ianuarie, nivelul dobânzii era de 15,5%pe an.

Astfel, rata lunară la un credit de 20.000 de lei rambursabil în10 ani urcă de la 305 lei la 317 lei, potrivit unui exemplu decalcul furnizat de bancă.

Clienţii care au istoric de colaborare cu banca (îşi încaseazăsalariul prin cont curent la BCR şi au un comportament bun la plataobligaţiilor) primesc dobânzi preferenţiale, cu un punct procentualmai mici.

BCR a urcat şi marja aplicată peste indicatorul Robor lacreditele în lei cu dobândă variabilă, tot cu un punct. Astfel,marja este acum de 8,25 puncte şi se aplică la indicatorul Robor laşase luni, rezultând astfel o dobândă de 14,79% pe an. La fel ca încazul alternativei cu dobândă fixă, clienţii cu istoric bun aucosturi mai mici cu un punct .

Decizia BCR a venit chiar în contextul în care pe piaţa monetarădobânzile au fost stabile. Indicatorul Robor la trei luni se aflăacum la 5,5% pe an, uşor mai jos faţă de nivelurile din martie şiaprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO