Bănci și Asigurări

BCR: O nouă reducere a dobânzii-cheie este aşteptată datorită inflaţiei scăzute

BCR: O nouă reducere a dobânzii-cheie este aşteptată...

Autor: Liviu Popescu

18.12.2014, 00:00 340

Evoluţia sub aşteptări a ratei inflaţiei, estimată la puţin peste 1% la finalul anului, creşte probabilitatea unei noi scăderi a dobânzii de politică monetară a BNR în şedinţa de la începutul anului viitor, crede Radu Crăciun, economistul-şef al BCR. Dobânda-cheie este în prezent la 2,75% pe an, de la începutul anului fiind efectuate cinci ajustări ale acesteia. Aşteptările sunt ca BNR să opereze încă o reducere de un sfert de punct procentual în şedinţa din 7 ianuarie. „Deoarece sunt şanse destul de mari ca inflaţia să rămână sub marginea inferioară a intervalului ţintit de banca centrală în prima jumătate din 2015, putem asista la o reducere de dobândă la următorul consiliu al BNR pe probleme de politică monetară şi eventuale reduceri ulterioare în nivelul rezervelor minime obligatorii”, a spus Crăciun.

Preţurile de consum au coborât în noiembrie cu 0,2% faţă de luna precedentă, pe fondul scăderii preţurilor la alimente şi combustibili. Rata anuală de creştere a încetinit de la 1,44% la 1,26%. BNR are o ţintă a inflaţiei anulă de 2,5%, plus sau minus un punct procentual. Analiştii BCR estimează, de asemenea, că dobânzile pe termen scurt ar putea rămâne la niveluri scăzute, influenţate în principal de politica monetară a băncii centrale, în timp ce evoluţia randamentelor la titlurile de stat va fi determinată de sentimentul investitorilor şi de impactul măsurilor de relaxare monetară derulate de Banca Centrală Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO