Bănci și Asigurări

BCR lansează prima emisiune de obligaţiuni verzi, în valoare de 500 de milioane de lei, cu o maturitate de 7 ani şi dobânda de 5% pe an

BCR lansează prima emisiune de obligaţiuni verzi, în...

Autor: Roxana Rosu

14.10.2021, 16:09 2291

BCR lansează prima emisiune de obligaţiuni verzi, în valoare de 500 de milioane de lei, cu o maturitate de 7 ani şi dobânda de 5% pe an, urmând ca titlurile să fie listate la BVB.

Procesul de book building a evidenţiat un interes puternic din partea investitorilor, rata dobânzii fiind stabilită la 5%. Distribuţia a fost echilibrată între fonduri de pensii, firme de administrare de active, companii de asigurări şi instituţii de credit, beneficiind de asemenea de participarea notabilă a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a International Finance Corporation (IFC).

În ultimii doi ani, banca a emis obligaţiuni în valoare de 2,1 miliarde de lei, fiind unul dintre principalii emitenţi activi de la bursă.

Emisiunea constă în obligaţiuni senior preferenţiale, care au primit un rating preconizat pe termen lung de BBBĂ din partea Fitch.

„Ne bucurăm să anunţăm astăzi prima emisiune de obligaţiuni verzi, care reflectă doar o parte din munca pe care o depunem zilnic pentru inovarea proceselor financiare. Ne-am asumat o abordare integrată de business responsabil în toate soluţiile pe care le propunem clienţilor, dar şi printr-un dialog constant cu România SA şi România SRL. Considerăm că de aici pleacă transformarea sustenabilă a economiei şi venim în sprijinul mediului de afaceri cu toate informaţiile necesare dezvoltării durabile, dar şi cu cele mai potrivite structuri şi surse de finanţare. Avem o viziune clară despre procesele de afaceri sustenabile, care includ reinventarea modului în care dezvoltăm produse şi servicii. În plus, considerăm că implementarea criteriilor ESG, atât în activitatea noastră de bază, în politica de investiţii şi în soluţiile propuse clienţilor, este o modalitate de a răspunde nevoilor prezentului fără a compromite resursele. Iar aceasta este datoria pe care o avem noi toţi faţă de generaţiile viitoare", a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

La finalul primei zile de subscriere registrul de ordine era acoperit cu mult peste suma maximă vizată de 500 de milioane de lei, ceea ce a dus la decizia închiderii mai devreme a ofertei.

Prin această emisiune, BCR a mai făcut un pas înainte în procesul de conformare cu reglementările Uniunii Europene privind capacitatea minimă pe care trebuie să o deţină băncile pentru a absorbi pierderile, cerinţele minime pentru fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) şi ghidurile MREL, în conformitate cu strategia de rezoluţie.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO