Bănci și Asigurări

BCR infiinteaza o banca pentru locuinte impreuna cu Erste

BCR infiinteaza o banca pentru locuinte impreuna cu Erste

Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR

13.03.2007, 19:48 120

Banca de economisire-creditare pentru locuinte a Erste Bank, S Bausparkasse, se pregateste sa infiinteze o subsidiara in Romania impreuna cu BCR, a declarat pentru ZF Astrid Kratschman, sefa operatiunilor S Bausparkasse pentru Europa Centrala si de Est.
"Avem planuri concrete pentru infiintarea unei banci de economisire-creditare pentru locuinte impreuna cu BCR. Ne-am coordonat cu colegii de la BCR in construirea planului de afaceri si suntem pregatiti sa-l supunem aprobarii Consiliilor de Administratie ale BCR si S Bausparkasse", spune Kratschman.
Ea afirma ca S Bausparkasse are experienta in dezvoltarea unor subsidiare in Cehia si Slovacia, unde inregistreaza cote de piata "substantiale".
BCR se va orienta "mult mai mult" spre clientii potentiali cu venituri medii si mici, iar pentru aceasta are in vedere infiintarea unei banci de economisire-creditare pentru locuinte, pentru o mai buna segmentare a clientelei pe baza experientei Erste Bank, actionarul majoritar, a declarat ieri Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
"Zona clientilor cu venituri medii si sub-medii trebuie sprijinita cel mai mult pentru ca de aici poate veni cresterea viitoare", spune Danila. El crede ca si statul ar trebui sa se implice mai mult in stimularea ofertei de spatii locative. Conform legislatiei actuale, sistemele de economisire-creditare pentru locuinte, precum cele create de Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte, sunt sprijinite de stat prin acordarea unei prime reprezentand 15% din suma economisita de un client intr-un an, dar nu mai mult de 150 de euro.
Luarea unei decizii la BCR privind infiintarea unei subsidiare specializate ar mai putea dura, insa deja a fost stabilita iesirea din actionariatul bancii Italo-Romena, la care BCR detine 7,7% din actiuni.
"Pana in iunie ne vom vinde participatia. Banca este intr-o situatie foarte buna, dar am hotarat ca este timpul sa ne retragem", a spus Danila.
Actionarul majoritar al bancii este Gruppo Veneto Banca. Banca Italo-Romena, cu statut de sucursala, a fost infiintata in 1980, participatia fiind mostenita de BCR de la Bancorex.
Riscul unui bubble pe piata imobiliara exista si nu-l subestimam, afirma Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR. El crede ca bancile ar trebui sa se implice mai mult in finantarea de proiecte rezidentiale care sa genereze o oferta mai mare de spatii locative in contrapartida la cererea alimentata inclusiv prin credite ipotecare.
In urma cu aproape un an, Banca Nationala a inceput sa vorbeasca despre "asset bubble" (n.r. - inflamare rapida a preturilor activelor peste valoarea reala, cu risc de corectie) ca factor de risc pentru stabilitatea preturilor in general si a sistemului financiar, iar zona va fi urmarita cu si mai multa atentie odata cu intrarea BNR in Sistemul European al Bancilor Centrale. Banca Centrala Europeana monitorizeaza evolutia preturilor activelor imobiliare, considerand ca aparitia unor cresteri nesustenabile ameninta atat inflatia cat si stabilitatea financiara.
"Anul acesta vom vedea un adevarat boom pe piata creditului ipotecar", anticipeaza Nicolae Danila. Cresterea creditului antreneaza automat majorarea preturilor pe piata imobiliara. Danila spune ca fenomenul nu va avea "nicio legatura" cu eliminarea restrictiilor BNR legate de avans si de plafonul maxim de indatorare, fiind generat de gradul de maturitate bancara, mai ales in privinta managementului riscurilor, si de potentialul pietei care se cere valorificat. El spune ca "va fi in continuare o cerere importanta pentru spatii locative".
Danila nu crede ca bancile prudente vor renunta complet la avansul pentru credite ipotecare, in schimb vor fi mult mai flexibile si vor trata clientii diferentiat, in functie de veniturile fiecaruia.
"Bancile se vor uita la toata paleta de garantii cu care poate veni un client, nu doar la veniturile de pe cartea de munca si la adeverinte. De exemplu, trebuie inteles conceptul de persoana fizica autorizata. Clientul trebuie cunoscut mult mai bine ca situatie financiara generala, iar in functie de aceasta va putea beneficia de conditii mai flexibile la creditare", a afirmat Danila la deschiderea celei de-a treia cafenele bancare din reteaua BCR.

Planuri BCR pentru 2007

Infiintarea unei banci de economisire-creditare pentru locuinte
Retragerea din actionariatul bancii Italo-Romena prin vanzarea pachetului de 7,7% pana in iunie
Segmentarea clientelei de retail in functie de venituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO