Bănci și Asigurări

BCR: inceperea negocierilor cu BERD si IFC, iesite din grafic

21.07.2003, 00:00 22



Negocierile pentru vanzarea unui pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul social al Bancii Comerciale Romane (BCR) catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Financial Corporation (IFC) ar putea incepe - in cel mai bun caz - la sfarsitul acestei luni, respectiv in perioada 27-28 iulie.



Aceasta desi, potrivit ultimului memorandum suplimentar incheiat cu Fondul Monetar International, ar fi trebuit ca pana la sfarsitul acestei luni negocierile sa fie chiar finalizate nu doar incepute. Nerespectarea acestui criteriu de performanta va face ca finalizarea tranzactiei cu BERD si IFC sa figureze ca o preconditie in noul memorandum care va fi negociat in urmatoarele doua saptamani cu FMI.



Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, sustine insa ca 2-3 saptamani de depasire a termenului stabilit initial "datorita unor confruntari pe probleme specifice" nu conteaza.



"Nu inseamna ca nu vrem sa facem privatizarea. BERD si IFC au informat direct FMI ca intarzierea se datoreaza faptului ca timpul necesar evalutarii BCR a fost mai mare decat fusese estimat", sustine Tanasescu.



El spune ca tranzactia ar putea fi discutata de boardurile celor doua institutii in cursul lunii septembrie.



Tranzactia cu BERD si IFC urmeaza sa dea o indicatie de pret foarte importanta pentru principala etapa a privatizarii, respectiv vanzarea pachetului majoritar catre un investitor strategic. BCR este evaluta in acest moment undeva la peste un miliard de dolari, dar o impresie mai exact va fi conturata dupa finalizarea negocierilor cu cele doua institutii internationale.



A doua banca de pe piata romaneasca - BRD, cu o cota de piata de 16-17% - adica jumatate din a BCR - este evaluata pe bursa la putin peste 700 milioane de dolari.



Dupa finalizarea tranzactiilor cu BERD sI IFC, la rand sa primeasca actiuni BCR vor venii angajatii bancii. Guvernul a mandatat Autoritatea pentru Privatizare sa vanda catre Asociatia Salariatilor Bancii Comerciale Romane un pachet de pana la 8% din capitalul social al bancii, la un pret pe actiune care nu va putea fi mai mic decat valoarea nominala a unei actiuni, respectiv 10.000 lei/actiune.



Potrivit ultimei variante de strategie de privatizare aprobate de guvern, pretul minim de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar de 51% nu va putea fi mai mic decat pretul pentru o actiune platit pentru rascumpararea totala sau partiala a actiunilor vandute catre BERD si IFC.



Autoritatea pentru Privatizare detine un pachet reprezentand 69,8% din actiunile celei mai mari banci romanesti.



Conform strategiei, cumparatorul pachetului majoritar va trebui sa fie un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau un grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala reputata. Vanzarea se va realiza prin negociere, cu selectie de oferte. Procedeul de privatizare consta in vanzarea actiunilor cu plata integrala in numerar.



Privatizarea BCR a demarat, fara succes insa, anul trecut. Dupa doua incercari esuate de vanzare a pachetului majoritar de actiuni, statul roman a decis sa schimbe strategia de privatizare si sa incerce sa vanda un pachet de actiuni mai intai catre BERD si IFC.



BCR este ultima mare banca de vanzare din Europa Centrala si de Est, dar dimensiunea mare o face destul de greu vandabila. Anul trecut BCR a raportat un profit net consolidat de 168 miliaoane de dolari. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO