Bănci și Asigurări

BCR: In 5 ani, creditul ipotecar va fi 66% din retail

BCR: In 5 ani, creditul ipotecar va fi 66% din retail
13.11.2007, 20:17 31

BCR are in plan sa creasca agresiv pe finantarile ipotecare, pentru a recupera teren pana la o cota de 27% pe acest segment, la sfarsitul anului viitor.
"In cinci ani creditele ipotecare clasice si cele de consum garantate cu ipoteca vor ajunge sa reprezinte doua treimi din portofoliul de finantari retail al BCR", spune Martin Skopek, vicepresedintele BCR responsabil cu coordonarea retailului.
In prezent, creditele ipotecare clasice detin o pondere de 22% din portofoliul de credite acordate persoanelor fizice, iar cele de consum cu garantii imobiliare au o pondere de 28%.
Portofoliul de credite acordate persoanelor fizice se ridica in prezent la circa 13 miliarde de lei (3,7 mld. euro).
Skopek spune ca BCR a crescut foarte incet pe credite ipotecare in 2006, conditii in care a pierdut aproape 3 puncte din cota pe acest segment de piata, pana la 25%.
"In 2008 vom recupera terenul pierdut si vom urca din nou spre 27%", afirma Skopek. El subliniaza ca vanzarile trimestriale de credite ipotecare clasice au accelerat puternic anul acesta.
Banca a accelerat deja puternic pe finantarea investitiilor ipotecare. Daca in 2006 vanzarile trimestriale au stagnat in jurul valorii de 250 de milioane de lei, in trimestrul al treilea de anul acesta BCR a acordat credite ipotecare de un miliard de lei (circa 303 milioane de euro).
Martin Skopek afirma ca finantarile ipotecare au un potential enorm de crestere, avand in vedere ca in prezent acestea reprezinta numai 3% din PIB, fata de o medie de 8%-9%, in tarile din regiunea Europei Centrale si de Est. El se asteapta ca ponderea creditului ipotecar in PIB sa urce si in Romania pana la 7% in urmatorii cinci ani.
Totusi, Skopek, care a preluat conducerea retailului BCR in toamna trecuta, noteaza ca cererea pentru credite de consum ramane "enorma", desi pe pietele mature finantarile imobiliare sunt cele mai cautate.
BCR a finalizat ieri prima etapa a implementarii unui nou proiect de distributie a finantarilor imobiliare, prin intermediul unor centre specializate. Banca opereaza in prezent sase centre imobiliare regionale, care coordoneaza 22 de puncte de vanzare. Conceptul, denumit "Centrum Imobiliar", este destinat exclusiv finantarii achizitiilor de locuinte noi si presupune ca BCR sa intermedieze relatia intre client si dezvoltatorul imobiliar, ceea ce se traduce printr-un flux redus de documente si chiar costuri preferentiale.
Pentru relatia cu clientii, BCR a pregatit consilieri special instruiti pentru acordarea de finantari imobilare si a serviciilor atasate. Aceste birouri, amenanjate sub brandul "Centrum Imobiliar", sunt instalate in cadrul unitatilor bancii. A doua componenta o constituie parteneriatele cu dezvoltatorii, agentiile sau brokerii imobiliari, pentru care banca are manageri specializati. Astfel, clientul final va gasi "la pachet" atat imobilul, cat si o solutie de finantare.
Pe de alta parte, BCR va reduce in cursul acestei luni avansul cerut la creditele imobiliare acordate clientilor individuali pana la 0%. Banca a obtinut in vara avizul BNR pentru normele proprii de creditare a persoanelor fizice, insa a amanat reducerea avansului la creditele imobiliare.

Banca pentru Locuinte a BCR, operationala in ianuarie

BCR va opera de la inceputul anului viitor o banca specializata in economisire-creditare in domeniul locativ, devenind astfel al treilea jucator pe aceasta nisa. "In urma cu trei saptamani am depus documentatia finala la BNR, pentru a obtine licenta. Daca totul merge bine, vom incepe activitatea in luna ianuarie 2008", spune Martin Skopek, seful retailului in BCR. Nisa economisirii-creditarii in domeniul imobiliar a fost deschisa in 2004 de Raiffeisen Banca pentru Locuinte, iar dupa aproape un an, un alt jucator - HVB Banca pentru Locuinte - si-a inceput activitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO