Bănci și Asigurări

BCR cere ca managementul activelor de pensii private sa fie facut de administratorii de fonduri

BCR cere ca managementul activelor de pensii private sa fie facut de administratorii de fonduri

Nicolae Danila, seful BCR, ar vrea o apropiere mai mare intre fondurile de pensii si cele mutuale

11.07.2007, 16:47 21

BCR a propus Comisiei de Pensii Private (CSSPP) sa permita delegarea catre companii specializate a administrarii activelor de pensii private, intr-o scrisoare trimisa de Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR, presedintelui CSSPP, Mircea Oancea.
Cu alte cuvinte, companiile de administrare de pensii private obligatorii (pilonul II) ar trebui, in viziunea BCR, sa externalizeze administrarea efectiva a activelor fondului de pensii catre o companie de assett management. Situatia nu este in prezent clar reglementata, motiv pentru care Danila vede oportuna o norma care sa permita aceasta externalizare.
Grupul financiar BCR, care include cea mai mare banca de pe piata dupa volumul activelor, este implicat in toate domeniile pietei de pensii private.
Banca este deja autorizata ca depozitar pentru activele fondurilor de pensii atat pe pilonul II, cat si pe pilonul III (pensiile facultative).
Compania de asigurari de viata a grupului administreaza deja pensii facultative, prin fondul BCR Prudent). Pe piata pensiilor obligatorii, banca a infiintat deja compania specializata BCR Fond de Pensii, in care a investit peste 15 milioane de euro.
Nicolae Danila spune ca administrarea activelor este de fapt principala activitate a unei societati de pensii obligatorii si ca aceasta activitate ar putea fi delegata unei societati specializate in administrare, care intra sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Grupul BCR cuprinde o astfel de entitate - BCR Asset Management, companie de administrare de active plasata in prezent pe locul patru in piata si care gestioneaza active de peste 90 de milioane de lei (circa 28 de milioane de euro).
De asemenea, pe langa externalizarea activitatii de administrare, Danila ar vrea ca fondurilor de pensii sa le fie permis sa investeasca mai mult in fonduri mutuale deja existente. In prezent, legea permite ca maximum 5% din activele fondurilor de pensii sa fie investite in fonduri mutuale. Solutia, spune presedintele executiv al BCR, ar fi promovarea unui amendament la legea pensiilor obligatorii, care sa permita o politica investitionala mai relaxata in fondurile mutuale.
Contactat de ZF pentru a raspunde observatiilor facute de BCR, Mircea Oancea a declarat ca materialul trimis de banca se afla in analiza la Comisie si ca inca nu exista o pozitie oficiala a CSSPP privind modificarile de legislatie propuse de BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO