Bănci și Asigurări

BCR, BRD si Raiffeisen au concentrat 80% din profitul sistemului bancar pe primul semestru

BCR, BRD si Raiffeisen au concentrat 80% din profitul sistemului bancar pe primul semestru

Click pentru imaginea marita

05.09.2008, 16:21 43

Potrivit datelor BNR, la nivelul sistemului bancar profitul net acumulat dupa primele sase luni se ridica la 1,19 miliarde de lei (522 de milioane de euro), marcand o crestere cu 37% in lei fata de semestrul intai din 2007.
Ierarhia intre cele trei banci dupa profitul realizat arata identic cu cea dupa active. Totusi, in timp ce BCR a contabilizat cel mai mare profit net (206,6 milioane de euro, la nivel de grup), Raiffeisen (cu un castig net de 74 mil. euro la nivel de banca, conform standardelor internationale de contabilitate) a avut cea mai buna rentabilitate a capitalurilor proprii. La Raiffeisen rentabilitatea capitalurilor a urcat la 33,4%, fata de 30,4% in cazul BCR.
Atat BCR, cat si Raiffeisen s-au concentrat in ultimii ani pe imbunatatirea profitabilitatii si eficientei. Aceasta chiar in conditiile in care BCR trece printr-o perioada de reorganizare (pentru adaptarea la modelul de busines al grupului Erste Bank), in timp ce Raiffeisen se vede nevoita sa accelereze extinderea retelei teritoriale, pentru a accelera cresterea afacerilor. Totusi, ambele banci au crescut mai incet pe active (cu ritmuri anualizate de doar cateva procente), ceea ce le-a costat cota de piata.
In schimb, BRD, care avea in mod traditional o pozitie foarte buna pe indicatorii de eficienta, a inregistrat o usoara deteriorare.
In primul semestru din 2007, rentabilitatea capitalurilor era de 38%, iar in decembrie trecut de 35,6%, pentru ca in iunie curent sa coboare la 32,4%. BRD a raportat un profit de 140,3 milioane de euro, la nivel de banca, calculat dupa standardele locale de contabilitate.
Si coeficientul de exploatare (care masoara raportul dintre cheltuielile generale si venitul net bancar) a urcat la 45,1% la jumatatea anului, fata de 43,5% in 2007. Totusi, raportul este usor mai bun decat in primul semestru al anului trecut - 45,2%.
Francezii sunt si din acest punct de vedere pozitionati intre Raiffeisen, care a avut un raport cost/venituri de 56%, si BCR, unde indicatorul a coborat la 41,6%, de la 54% in aceeasi perioada din 2007, avand in vedere scaderea sermnificativa a cheltuielilor cu disponibilizarea si cu restructurarea.
BCR detinea active de 16,6 miliarde de euro in iunie, avand o cota de piata de 21,6%. BRD avea o cota de piata de 15,4%, cu active de 11,85 de miliarde de euro. Raffeisen controleaza 5,9% din activele din sistem, respectiv 4,57 miliarde de euro. Astfel, primii trei jucatori concentreaza 43% din activele din sistem, respectiv un pic mai mult de 33 de miliarde de euro.
Angajatii BCR au fost cei mai productivi intre cele trei banci, contribuind fiecare in medie cu 21.606 euro la profitul bancii din primul semestru. Aceasta chiar in conditiile in care banca are si cei mai multi angajati - 9.562 de persoane, la o retea de 588 de unitati.
Desi BRD opereaza o retea mai mare (peste 800 de unitati, numarul exact la jumatatea anului nefiind dezvaluit), are numai 7.841 de angajati. Cu toate acestea, profitul mediu pe angajat a fost de 17.893 de euro. Raiffeisen vine si din acest punct de vedere pe locul al treilea, fiecare din cei 6.417 angajati ai sai contribuind cu 11.530 de euro la profitul net.
In conditiile in care opereaza o retea mai restransa decat a BRD si comparabila cu cea a Raiffeisen, BCR sta cel mai bine si in ceea ce priveste volumul activelor generate de fiecare unitate, fiind de peste 28 de milioane de euro. Banca avea in iunie active totale de 16,6 miliarde de euro.
Raiffeisen are doar 9 milioane de euro active in medie pentru fiecare unitate, volumul total fiind de 4,57 de miliarde de euro. La BRD, volumul mediu al activelor pe unitate este in jurul nivelului de 14 milioane de euro (daca se ia in calcul o dimensiune a retelei de 800-850 de unitati). Banca a raportat in iunie active totale de 11,8 miliarde de euro.

Raiffeisen sta cel mai bine la ROE - 33,4%

BCR are cei mai productivi angajati, cu o contributie medie la profit de 21.600 de euro

BRD a avut cea mai rapida crestere a activelor in primul semestru, cu 10,7%, fata de 3,8% la Raiffeisen si doar 1,8% la BCR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO