Bănci și Asigurări

BCR a revenit pe profit, cu un plus de 344 mil. lei în T1

BCR a revenit pe profit, cu un plus de 344 mil. lei în T1

Autor: Ciprian Botea

08.05.2015, 00:07 614

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţă, a obţinut în primul trimestru un profit net de 344 milioane de lei (77 mil. euro), faţă de un câştig de numai un milion de lei în primele trei luni de anul trecut, datorită presiunii vizibil mai mici a costului riscului.

Provizioanele de risc au avut un impact pozitiv de 39 mil. lei în perioada ianuarie-martie, adică sumele eliberate din stoc au depăşit volumul provizioanelor nou-constituite. Cos­turile cu provizioanele avuseseră un impact negativ de circa 500 mil. lei în primul trimestru din 2014. Banca a derulat anul trecut un amplu proces de curăţare a neperformantelor, dar are încă o rată a creditelor proaste de 25%, vizibil peste media sistemului bancar de 14%

„Redresarea BCR a luat un avânt puternic. Ieşim dintr-o perioadă dificilă (...) BCR controlează o cotă de piaţă semnificativă în segmentul de retail, iar calitatea activelor corporate se îmbunătăţeşte continuu. Suntem angrenaţi în direcţionarea resurselor de capital şi de lichiditate către finanţarea economiei“, a declarat Tomas Spurny, pre­şe­dintele executiv al BCR.

Portofoliul total de credite a continuat să se restrângă şi a ajuns la 31,9 mld. lei, cu echivalentul a 700 milioane de lei sub nivelul de la finalul anului trecut.  Subţierea portofoliului de credite s-a reflectat şi în nivelul veniturilor. Astfel, venitul net din dobânzi s-a redus cu 21% faţă de primul trimestru din 2014, la 511 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO