Bănci și Asigurări

BCR a lansat noile norme de creditare

BCR a lansat noile norme de creditare
26.06.2007, 18:01 43

BCR asteapta o dublare a vanzarilor de credite in lunile urmatoare, dupa ce a inceput de ieri sa acorde imprumuturi sub propriile reglementari, care permit rate de pana la 65% din venituri fata de 35% cat era pana acum.
Banca a obtinut avizul BNR pentru normele proprii de creditare la jumatatea lunii iunie, insa a amanat aplicarea lor pentru a-si pregati sistemele informative. Intr-o prima faza, banca va accepta un grad de indatorare a clientilor de pana la 65% (in functie de profilul de risc), care va fi aplicat atat la finantarile pentru consum, cat si la cele garantate cu ipoteca. Banca nu a modificat dobanzile si nici nu renunta deocamdata la avansul pentru creditele imobiliare.
"Asteptam sa vedem impactul noilor norme asupra evolutiei preturilor pe piata imobiliara. Pe parcursul acestui semestru vom incepe sa furnizam si date pozitive la Biroul de Credit, iar ulterior vom modifica normele, astfel incat sa putem sa ajungem la avans zero la creditele imobiliare, pentru unii clienti", a declarat Dorin Cojocaru, director executiv credite retail in BCR. Odata cu raportarea de date pozitive la Biroul de Credit, BCR va cere aprobarea BNR si pentru majorarea gradului de indatorare, la 70%. Cojocaru asteapta ca dupa aceste modificari, vanzarile lunare de credite sa urce de trei ori fata de valoarea inregistrata in mai. BCR va analiza profilul de risc al clientului si istoricul sau de plati in decizia de a reduce avansul solicitat la creditele imobiliare, in timp ce venitul obtinut va avea o importanta mai redusa.
BCR este a patra banca din sistem care a obtinut avizul BNR pentru normele proprii, dupa Alpha Bank, BRD-SocGen si Volksbank.
"In medie, clientii vor putea sa contracteze credite cu 40% mai mari", afirma directorul executiv al BCR, care asteapta si o crestere a numarului de clienti.
Pentru a diminua cat mai mult impactul impunerii unor cheltuieli minime care trebuie deduse din venituri la stabilirea capacitatii de indatorare, BCR a ales sa diferentieze valoarea cosului in functie de profilul regional si tipul localitatii de resedinta a clientului (municipii resedinta de judet, orase, localitati rurale).
Oficialul BCR a refuzat sa prezinte si alte detalii, mentionand doar ca pentru o familie de trei persoane din Bucuresti valoarea cosului este de 244 de euro. Noile conditii se aplica atat creditelor garantate cu ipoteca, cat si celor de consum. Cojocaru spune ca valoarea cosului de subzistenta poate varia cu pana la 20% intre diferitele regiuni ale tarii.
Alpha Bank si BRD aplica o valoare a cosului de 735 de lei pentru o familie de trei persoane, in timp ce Volksbank calculeaza cosul la valoarea de 100 de euro pentru o persoana, respectiv cate 75 de euro pentru membri suplimentari in gospodarie.
Chiar si cu o abordare specializata, BCR spune ca 5% dintre clienti nu vor mai avea acces decat la credite de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO