Bănci și Asigurări

BCR a folosit trei sferturi din plafonul la „Prima casa”

21.02.2010, 23:05 27

BCR, cea mai mare banca locala, care a avut atribuit si cel maimare plafon in cadrul programului "Prima casa", de 420 mil. euro, aacordat pana acum credite de 290 de milioane de euro, pentru 7.100de familii.

Pe langa acestea, banca mai are in curs de procesare alte 900 dedosare, cu o valoare cumulata de 37 de milioane de euro.

In cadrul programului, Fondul de Garantare a Creditelor pentruIMM, institutia care administreaza garantiile oferite de statpentru "Prima casa", in valoare de un miliard de euro, a avizat14.000 de dosare de credit, cu o valoare cumulata de circa 600 demilioane de euro. BCR a avut astfel aproape jumatate din creditelevandute in cadrul programului.

"Ne bucuram ca acest program continua. Vom trimite o ofertacompetitiva si pentru partea a doua a programului", spune StefanCoroianu, director executiv al Directiei Credite Retail din BCR.Statisticile realizate de BCR arata ca 30% din cererile de crediteau provenit din Bucuresti, pe locul al doilea situandu-se regiuneaCentru Nord, cu aproape 20% din cereri. Fondul de Garantareprimeste inca dosare de credit, cu conditia ca antecontractul devanzare-cumparare a imobilului sa fi fost semnat pana la data de 15februarie.

De altfel, in ultima perioada a derularii programului in formainitial numarul dosarelor de credit trimise la Fond pentru analizaa urcat la o medie zilnica de 130-140, fata de o medie zilnica de100 de dosare, in luna ianuarie.

Guvernul lucreaza la implementarea unei noi forme a programului,prin care doreste sa stimuleze cumpararea de locuinte noi. In formainitiala a programului, circa 80% din imobilele achizitionate aufost vechi.

In varianta aprobata de Guvern pentru a doua editie aprogramului "Prima casa", se mentine limita de garantare de 60.000de euro pentru imobilele vechi, in timp ce pentru locuintele lacare lucrarile urmeaza sa inceapa plafonul a fost majorat la 70.000de euro. In cazul in care proprietarii se asociaza pentruconstructia unui imoabil, plafonul de garantare ajunge la 75.000 deeuro. In paralel, statul a anuntat ca ANL va vinde o parte dinlocuintele dezvoltate, acestea putand fi achizitionate prinprogramul "Prima casa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO