Bănci și Asigurări

BCR a facut profit net de 62 mil. euro in T1

01.05.2007, 18:29 16

Costurile cu restructurarea au inghitit in primul trimestru 13 milioane de euro din profitul total al bancii.
Profitul net obtinut de BCR pe trimestrul I a fost de 62 mil. euro, in crestere cu 9,6% fata de suma corespunzatoare trimestrului I 2006, dupa deducerea unor costuri cu restructurarea de 13 mil. euro, potrivit datelor anuntate ieri la Viena de Erste Bank, actionarul majoritar.
Austriecilor le revine o cota de 44,3 mil. euro, aferenta participatiei de aproape 70% la capitalul social al BCR.
"Ne asteptam ca profitul net al BCR sa urce cu circa 40% anul acesta, crestere ajustata cu costurile de restructurare", a declarat Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR. In 2006, BCR a facut un profit net de 214,5 mil. euro conform standardelor internationale de contabilitate si excluzand costurile cu restructurarea.
In prezentarea rezultatelor BCR pe primul trimestru, Treichl a aratat ca ingustarea marjei de dobanda, evidenta din a doua jumatate a lui 2006, a continuat sa preseze veniturile, ceea ce afecteaza comparatia cu trimestrul I al anului trecut. Astfel, veniturile nete din dobanzi au insumat aproape 124 mil. euro, in crestere cu numai 6,7% fata de aceeasi perioada din 2006. Treichl se asteapta ca situatia sa se imbunatateasca pe segmentul de retail dupa lansarea unor produse noi sau imbunatatite de la sfarsitul lunii iunie.
Soldul creditelor a crescut cu 3,7% in perioada decembrie-martie, pana la 8,4 miliarde de euro. Raportate trimestru la trimestru, comisioanele au adus venituri nete de 45,3 mil. euro, in urcare cu 19,3%. Seful Erste spune ca majorarea a venit mai ales din zona creditelor de retail si considera ca pozitia puternica a BCR pe piata ofera oportunitati de reasezare a preturilor produselor.
Activele BCR s-au majorat cu 3,7% in trimestrul I fata de sfarsitul anului trecut, ajungand la 14,66 mld. euro. Banca a inregistrat o crestere marginala a eficientei, raportul cost/venituri scazand usor de la 55,7% in decembrie la 55,2% in martie. In schimb, rentabilitatea capitalului propriu s-a ajustat de la 19,5% in martie 2006 la 19,4% in martie 2007. Tinta pentru 2009 este de peste 35%.
Costurile cu restructurarea au insumat 13 milioane de euro in primul trimestru al acestui an, din care 9 mil. euro pentru constituirea unui provizion special de risc.
Pentru intregul an au fost previzionate cheltuieli de restructurare in suma de circa 40 milioane de euro destinate platilor compensatorii pentru disponibilizari si pensionari anticipate, serviciilor de consultanta, pentru marketing si IT, insa fara a include costuri de reevaluare a unor credite. Numarul angajatilor BCR a scazut cu aproape 600 de oameni in trei luni, pana la 12.896.
Din cauza provizionului special de 9 mil. euro, totalul provizioanelor de risc a insumat 14,5 mil. euro, in urcare cu 65,8% fata de trimestrul I 2006.
In acelasi timp, cheltuielile operationale totale s-au ridicat la 108,4 mil. euro in trimestrul I, in crestere cu 12% (11,6 mil. euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut, din care 4 mil. euro intra la capitolul cheltuieli de restructurare.
"Integrarea BCR progreseaza bine", a afirmat Treichl. El spune ca boardul BCR a fost intarit prin includerea lui Manfred Wimmer, resposabil cu dezvoltarea strategica a Erste si desemnat sa coordoneze integrarea de la nivelul Comitetului executiv al BCR.
Seful Erste a reamintit ca programul de integrare si dezvoltare se concentreaza in mod deosebit asupra reorganizarii activitatilor de retail. Din februarie a fost introdusa schema de salarizare variabila in functie de performanta in vanzari, cu monitorizare trimestriala a rezultatelor.
"Avem primele indicii de crestere a productivitatii", spune Treichl. De asemenea, el a anuntat ca in cursul actualului trimestru BCR isi va imbunatati puternic oferta de servicii legate de contul curent si de depozite. Treichl a mai spus ca pana la sfarsitul anului vor fi deschide 125 de unitati mici, cu 5 angajati in medie, situate in zone aglomerate. De-abia in trimestrul IV va fi deplin operational un call-center non stop.
Pana la sfarsitul lunii iunie va fi finalizata o noua structura de corporate si investment banking. "Vrem sa beneficiem de recunoasterea larga a marcii BCR si sa profitam de prezenta pe o piata de capital in dezvoltare", a mai spus Treichl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO