Bănci și Asigurări

BCR a făcut profit de peste 1 mld. lei, 18,5% din câştigul Erste. Andreas Treichl, şeful Erste: BCR are potenţial mare de creştere pe creditare

Andreas Treichl, CEO-ul Erste

Andreas Treichl, CEO-ul Erste

Autor: Cristian Hostiuc, Sorin Pâslaru

01.03.2017, 00:08 841

BCR a obţinut un profit net de peste 1 mld. lei (233 mil. euro), reprezentând aproape o cincime din câştigul grupului Erste, de 1,26 mld. euro.

BCR are potenţial mare de creş­te­re pe creditare dacă se iau în con­siderare parametrii similari din Austria sau Cehia, susţine Andreas Treichl, CEO-ul Erste, grupul austriac care controlează cea mai mare bancă din România.

„În Austria avem împrumuturi date de apro­xi­matv 40 mld. euro, în condiţiile în care popu­laţia este de 8 milioane de lo­cuitori. În Ce­hia avem împru­mu­turi de 21 mld. euro, la o popu­laţie de 10 milioane de lo­cuitori. În Ro­mâ­nia, avem îm­pru­muturi date de 7 mld. euro, la o populaţie de 20 de milioa­ne de locuitori. În ce ţară ai vrea să fii? Ce ţară are poten­ţialul de creş­tere cel mai mare?“, a menţionat ban­che­rul austriac la conferinţa de presă după pu­blicarea rezultatelor financiare pe 2016.

Treichl este bucuros că Erste a reuşit să acorde credite în plus în 2016 de aproape 5 mld. euro, o per­for­manţă de care nu se bucură prea multe bănci. În 2016, BCR a avut o creştere de 8,8 mld. lei (1,9 mld. euro) pe creditare.

Problema tuturor băn­cilor din Europa este că nu reuşesc să dea mai mul­te credite, având în vedere că firmele sunt re­ticente în a face noi in­vestiţii, iar persoanele fizice preferă mai mult să facă depozite la bancă decât să se împrumute, având în minte ce s-a întâmplat în criză.

Andreas Treichl spune că nu este îngrijorat de discuţiile din România legate de na­ţionalism sau de multinaţionale. „Suntem obiş­nuiţi cu acest lucru, cu provocările din me­diul politic. Vreau să spun că BCR este o ban­că românească, principalul finanţator al eco­nomiei României. 99% dintre clienţii băncii sunt români, atât persoane fizice, cât şi firme. Nu cred că politicienii români se pot juca cu acest lucru“.

CEO-ul Erste spune că nu mai este interesat să cumpere vreo bancă în România. „Active da, bănci nu“, a menţionat bancherul austriac la Viena.

BCR a recuperat puţin în 2016 din cota de piaţă pierdută în criză, urcând la 17%, faţă de 15% în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO