Bănci și Asigurări

BCR a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa titlurilor de stat la S1/2020. În iunie au revenit banii străinilor în titluri de stat, după ieşirile de capitaluri din lunile de primăvară

BCR a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa...

Autor: Claudia Medrega

04.09.2020, 10:00 126

BCR, a doua cea mai mare bancă din România după active, a avansat în acest an în topul dealerilor primari de pe piaţa titlurilor de stat, ajungând la sfârşitul primului semestru (S1) pe locul 1, după ce la sfârşitul anului 2019 şi la început de 2020 ocupa locul 4.

Şi Banca Transilvania, cea mai ma­re bancă după active de pe piaţa locală, a urcat în clasament pe podium, plasân­du-se la sfârşitul lunii iunie 2020 pe lo­cul 2. La finele anului trecut, banca din Cluj ocupa ultima poziţie în acest clasament.

Locul 3 pe podium în topul deale­ri­lor primari revenea după S1/2020 UniCre­dit Bank România, care după pri­mele cinci luni din acest an era pe lo­cul 5, iar la sfârşitul anului 2019 ocupa locul 6. Comparativ, după S1/2019, podiu­mul dealerilor primari era format din ING Bank, BCR şi BRD.

Băncile locale sunt în continuare principalul deţinător de titluri de stat pe piaţa locală, având o pondere de circa 48% în iunie 2020.

Intrările de investiţii străine de por­to­foliu pe piaţa titlurilor de stat locale, în lei şi euro, s-au majorat în S1/2020 la 37,5 mld. lei, ponderea deţinerilor ne­re­zi­den­ţilor în totalul portofoliului de datorie publică urcând în iunie până la 18,2%, conform Ministerului Finanţelor.

Participaţiile nerezidenţilor de ti­tluri de stat autohtone s-au majorat în iu­nie, după ce tensionarea pieţelor fi­nan­ciare din cauza crizei coronavi­ru­su­lui a determinat în perioada martie-mai ieşiri de capitaluri şi reducerea ex­punerilor străinilor.

În ceea ce priveşte fondurile de pen­sii private, deţinerile de titluri de stat au urcat în iunie  până la 40 mld. lei, reprezentând o pondere de 19,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO