Bănci și Asigurări

BCE vrea să limiteze retragerile din băncile în faliment şi să introducă scutiri în locul garantării

BCE vrea să limiteze retragerile din băncile în...

Autor: Dan Straut, Mediafax

23.11.2017, 14:54 1138

Banca Centrală Europeană (BCE) a emis un document de opinie prin care propune o excepţie de la garantarea depozitelor bancare, înlocuind-o cu „scutiri discreţionare”, şi limitarea retragerilor de sume din depozitele păstrate în băncile confruntate cu falimentul.

„Excepţia generală pentru depozitele garantate şi creanţele în cadrul sistemelor de compensare a investitorilor ar trebui înlocuită cu scutiri discreţionare limitate care trebuie acordate de autoritatea competentă pentru a menţine un anumit grad de flexibilitate. În cadrul acestei abordări, autoritatea competentă ar putea, de exemplu, să permită deponenţilor să retragă zilnic o sumă limitată de depozite, în conformitate cu nivelul de protecţie instituit în temeiul Directivei privind schemele de garantare a depozitelor (DGSD) 34, ţinând cont de potenţialul lichidităţii şi constrângerile tehnice”, arată autorii documentului, care se referă la revizuirea cadrului de gestionare a crizelor bancare în Uniunea Europeană.

Potrivit BCE, „este necesar să se instituie anumite garanţii pentru protejarea drepturilor deponenţilor, cum ar fi o comunicare clară cu privire la momentul în care ar fi refăcut accesul la depozite”.

„În cele din urmă, posibilele implicaţii în cadrul DGSD ar trebui evaluate, deoarece instrumentul de moratoriu înainte de rezoluţie nu ar fi util dacă ar fi considerat că declanşează nedisponibilitatea depozitelor în cadrul DGSD”, se mai arată în document.

BCE recomandă, astfel, extinderea derogărilor existente de la moratoriul privind infrastructurile de pe pieţele financiare (IMI), inclusiv contrapartidele centrale, şi la:
- depozitari centrali de valori mobiliare (CSD-uri) din ţări terţe recunoscute de Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe, Regulamentul privind depozitele;
- sistemele de plăţi din ţări terţe care fac obiectul unui acord de cooperare de supraveghere care implică cel puţin o bancă centrală în Sistemul European al Băncilor Centrale.

„O suspendare care interzice unui participant (instituţie de credit) să efectueze plăţi va determina de facto acel participant să nu mai poată îndeplini obligaţiile care îi revin în momentul în care devin scadente. Pentru obligaţiile de plată, acest lucru ar pune participantul în incapacitate de plată. Fără o scutire pentru acest tip de plată, moratoriul ar avea de fapt potenţialul de a crea şi de a răspândi riscul sistemic înainte ca măsurile de protecţie ale creditorului să se schimbe”, se mai arată în documentul BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO