Bănci și Asigurări

BCE: Europenii păstrează lichidităţi de peste 1.000 miliarde euro, în contextul temerilor economice

BCE: Europenii păstrează lichidităţi de peste 1.000...

Autor: Marius Oncu

11.02.2016, 17:02 716

Banii aflaţi în circulaţie în cele 19 state din zona euro totalizau 1.080 miliarde euro la finele lunii decembrie, cu aproximativ 8% mai mult decât la începutul anului trecut.

Valoarea a crescut de aproape două ori în ultimii zece ani, după ce în timpul crizei financiare a urcat constant, un trend care reflectă temerile privind zona euro şi băncile din regiune, dar şi exasperarea populaţiei cu dobânzile mici la depozite, potrivit Reuters.

Această creştere poate fi justificată parţial şi de politica de relaxare monetară.

Fenomenul este determinat inclusiv de nervozitatea privind zona euro şi instituţiile de credit din regiune, iar amploarea creşterii arată că nu este limitat doar la ţările cu dificultăţi financiare.

"Sunt două chestiuni: lipsa de încredere în sistemul bancar şi îngrijorarea în privinţa posibilelor variante de investiţii", a declarat Stavros Zenios, fost membru al board-ului băncii centrale a Ciprului.

Preferinţa populaţiei pentru cash are un impact negativ asupra depozitelor din bănci şi slăbeşte astfel situaţia fianciară a acestora. În timp ce valoarea banilor aflaţi în circulaţie a crescut anul trecut, depozitele au consemnat un avans de patru ori mai lent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO