Bănci și Asigurări

BCE ar putea permite depăşirea ţintei de inflaţie

BCE ar putea permite depăşirea ţintei de inflaţie

Autor: Catalina Apostoiu

02.10.2020, 00:05 187

Banca Centrală Europeană a anunţat că ar putea urma exemplul băncii centrale americane (Fed) şi să permită inflaţiei să depăşească ţinta după o perioadă de creştere modestă a preţurilor, relatează Financial Times.

Preşedinta BCE Christine Lagarde a declarat că „utilitatea unei astfel de abordări ar putea fi analizată“ ca parte a procesului de revizuire a strategiei băncii centrale.

„Dacă va fi credibilă, o astfel de strategie poate întări capacitatea politicii monetare de a stabiliza economia pentru că promisiunea depăşirii ţintei de inflaţie majorează aşteptările legate de inflaţie şi prin urmare reduce dobânzile reale“, a declarat Lagarde.

BCE a lansat un proces de revizuire a strategiei sale în ianuarie, însă acesta a fost suspendat în martie din cauza pandemiei, urmând acum să fie finalizat în septembrie 2021.

Preşedintele Fed Jay Powell a anunţat luna trecută o schimbare strategică a politicii băncii centrale americane privind inflaţia, aceasta tolerând o depăşire a ţintei privind rata inflaţiei, de 2%, pentru o perioadă de timp, pentru a compensa perioada în care aceasta s-a situat sub ţintă.

Analiştii cred că modificarea decisă de Fed pune presiune pe BCE şi alte bănci centrale să procedeze în mod similar, riscând în caz contrar să fie percepute ca având o poziţie monetară mai puţin acomodativă.

Ideea s-ar putea lovi de opoziţia unor strategi ai BCE. Jens Weidmann, membru al consiliului guvernator al BCE, a avertizat cu privire la riscurile unei modificări prea drastice a strategiei.

Lagarde a declarat că se va analiza o posibilă modificare a abordării privitoare la inflaţie, luându-se în considerare o ţintă mai „simetrică“.

BCE nu a reuşit să-şi atingă ţinta de inflaţie mulţi ani, iar zona euro a intrat în deflaţie de la izbucnirea pandemiei, deşi banca centrală se aşteaptă ca acest lucru să fie doar temporar. Analiştii spun că discursul lui Lagarde creşte şansele ca BCE să adopte o strategie mai acomodativă pentru menţinerea dobânzilor scăzute pentru o perioadă mai lungă de timp.

Frederik Ducrozet, strategy la Pictet Wealth Management, a declarat că anunţul recent al şefei BCE este unul îndrăzneţ, contrastând cu comentariile anterioare ale acesteia privitoare la perspectivele legate de inflaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO