Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Băsescu: Standard & Poor’s, incorectă faţă de România, nedând calificativ de ţară sigură

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Arad, că este „revoltat“ că agenţia de rating Standard & Poor's încă menţine România la evaluarea de „junk“, adică ţară nerecomandată pentru investiţii, opinând că această agenţie este „extrem de incorectă“ faţă de România.

Şeful statului a spus, într-un discurs susţinut la Arad, la o dezbatere organizată de Fundaţia „Mişcarea Populară“, că este revoltat că există o casă de acordare a ratingurilor, Standard & Poor's, care „încă menţine România la evaluarea de junk, de ţară nerecomandată pentru investiţii“.

„Sunt trei agenţii de rating în lume, recunoscute, două din ele, Moody's şi Fitch, au dat României investment grade-ul de mult, iar Moody's nici măcar pe perioada crizei nu l-a retras“, a mai spus Traian Băsescu, precizând că această casă de acordare a ratingurilor, Standard & Poor's, chiar şi astăzi, după ce România are deficit sub 3% şi creştere economică de 3,5% anul trecut, „îşi permite să menţină România la calificativul junk, nerecomandat investiţiilor“.

Şeful statului a ţinut să precizeze că este „revoltat de comportamentul acestei agenţii de rating“.

„Sunt revoltat de comportamentul acestei agenţii de rating şi am vrut să o spun public, pentru că, totuşi, este o explicaţie care românilor le trebuie dată, pentru că românii au acceptat sacrificiile de reechilibrare macroeconomică, cu reduceri de salarii, cu creşteri de TVA, iar o agenţie de rating nu-şi poate permite să se joace cu calificativul unei ţări care şi-a făcut treaba“, a menţionat el.

„Noi nu am fost din categoria ţărilor care şi-au prelungit criza până în zilele noastre, din 2008, tot vedem că şi Grecia, şi Portugalia, şi Spania, şi Irlanda abia au ajuns, unele din ele, pe la jumătate şi cer reeşalonări şi regândiri de program. România a avut curajul să îşi ia măsurile obligatorii pentru ca imediat să-şi poată relua creşterea. De aceea acest Standard & Poor's mi se pare extrem de incorect faţă de România, nedându-i calificativul de ţară sigură pentru investiţii“, a mai spus Traian Băsescu.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.