Bănci și Asigurări

Bancpost vrea 1 mil. euro pe un hotel din Predeal, BCR are la vânzare două hoteluri din staţiunea montană

Bancpost vrea 1 mil. euro pe un hotel din Predeal, BCR...

Autor: Razvan Voican

11.02.2014, 20:35 1468

Bancpost, controlată de grupul elen Euro­bank pe care guvernul de la Atena încearcă să-l privatizeze după naţionalizarea implicită de anul trecut, cere un milion de euro pe un hotel cu 29 de camere din Predeal clasificat la trei stele şi situat în apropierea pârtiei Clăbucet.

Imobilul are două săli de conferinţe cu 150 de locuri şi un restaurant cu 100 de locuri.

Grecii se chinuie să vândă hotelul încă din 2011, după ce societatea care îl controla a intrat în insolvenţă, însă fără succes. Bancpost este principalul creditor, pe locul al doilea fiind ANAF. Dacă la prima tentativă de vânzare preţul de pornire al licitaţiei era de 866.000 de euro, iar la a doua a scăzut la aproape 780.000 de euro, acum Bancpost afişează un preţ de 1.002.239 euro pentru licitaţia programată la sfârşitul lunii martie.

În aceeaşi zonă BCR încearcă de asemenea de mai multă vreme să vândă un hotel cu 21 de camere pe care cere un preţ sensibil mai mare, de 1,6 milioane de euro fără TVA. Pe lângă clădirea cu suprafaţa utilă de 1.729 mp, este scos la vânzare un teren de aproape 1.000 mp.

Nu este singurul imobil cu destinaţie turistică ajuns în portofoliul BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă având pe listă un al doilea hotel din Predeal ridicat acum aproape 10 ani, cu 11 camere duble şi 3 apartamente. Situat pe drumul care urcă spre fosta cabană Cioplea, hotelul este la vânzare pentru un preţ de aproape 740.000 de euro fără TVA.

După cinci ani de criză, BCR se chinuie astăzi să execute cel puţin 15 imobile cu destinaţie hotelieră, inclusiv nefinalizate, aşa cum este cazul unei proprietăţi din Piatra-Neamţ pe care banca cere peste 19 mil. lei.

Pe lângă Predeal, BCR vinde hoteluri şi din alte staţiuni montane bine cotate - Sinaia, Buşteni, Vatra Dornei, Borşa. De asemenea, de mai multă vreme încearcă să găsească cumpărător pentru un hotel cotat la 4 stele din sectorul 1 al Capitalei pentru care vrea 3,4 mil. euro fără TVA.

Piaţa creanţelor neperformante se dezgheaţă cu greu, mai ales pe segmentul imobiliare unde potenţialii investitori continuă să aştepte noi scăderi ale preţurilor. În acelaşi timp, industria turismului în particular a fost afectată de scăderea veniturilor disponibile ale populaţiei în ultimii ani.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO