Bănci și Asigurări

Bancpost: Şanse aproape nule ca BNR să reducă dobânda

Bancpost: Şanse aproape nule ca BNR să reducă dobânda, din cauza inflaţiei

Autor: Claudia Medrega

10.03.2011, 16:45 44

Presiunile inflaţioniste suplimentare aproapeanulează şansele reducerii ratei dobânzii cheie în2011, dacă ţinem cont de explicaţiile anterioare date de Consiliulde Administraţie al BNR ca motivare a deciziilorde politică monetară, spune Dan Bucşa, şeful departamentuluicercetare al Bancpost.

"Sperăm că rata dobânzii de politică monetară nu va fi majorată,deoarece creşterile de preţuri sunt generate în cea mai mare partede şocuri de ofertă pe care politica monetară nu ar trebui să lecontracareze. BNR ar putea suplini menţinereadobânzii oficiale ridicate prin reducerea rezervelor minimeobligatorii aplicate pasivelor în lei, pentru a creşte lichiditateapieţei interbancare (cu impact benefic asupra dobânzilorinterbancare şi a finanţării deficitului bugetar)", spuneBucşa.

Dobânda de politică monetară este setată la 6,25% din luna mai aanului trecut.

Referindu-se la creşterea surprinzătoare a preţurilor de consum,Bucşa a spus că surpriza a venit din scumpireaaccelerată a alimentelor. "Luna trecută, indicele agregat alpreţurilor alimentelor calculat de FAO a crescutmai puţin decât în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011 şi leul s-aapreciat atât faţă de euro, cât şi faţă de dolar. Ne aşteptam cainflaţia lunară să rămână ridicată în februarie 2011 din cauzamajorărilor preţurilor alimentelor".

Care sunt şansele ca BNR să atingă ţinta de inflaţie înacest an?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO