Bănci și Asigurări

Bancpost, cea mai expusă bancă pe credite în franci elveţieni, reduce dobânzile

Bancpost, cea mai expusă bancă pe credite în franci...

Autor: Liviu Popescu

28.01.2015, 12:56 924

Bancpost, în portofoliu căreia se află o treime din creditele în franci elveţieni, a decis să reducă dobânda cu 0,8 puncte procentuale pentru clienţii persoane fizice cu credite în franci cu dobânda variabilă, în contextul aprecierii masive a acestei monede. Măsura se va aplica începând de astăzi şi va fi valabilă până la următorul termen de revizuire a dobânzii, potrivit clauzelor stipulate în contractul fiecărui client.

De asemenea, banca va aplica şi soluţii individuale, precum restructurarea sau conversia. Bancpost (32% din totalul creditelor în franci elveţieni), Volksbank (24%) şi Piraeus Bank (20%) sunt băncile care au acordat cele mai multe credite în franci elveţieni celor aproximativ 75.000 de români care figurează cu împrumuturi în această monedă, potrivit datelor BNR. Ele sunt urmate de Raiffeisen (11%), Banca Românească (7%) şi OTP Bank (2%).

Bancpost este a şaptea insituţie bancară care anunţă ca va lua măsuri în cazul crizei creditelor în franci elveţieni. Volksbank va menţine timp de trei luni  cursul de schimb la 3,8 lei/franc, nivelul de la finele anului trecut, OTP şi Millennium au redus marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru trei luni, iar Raiffeisen a redus dobânda cu cinci luni înainte de termen. Piraeus va oferi clienţilor cu împrumuturi în franci elveţieni soluţii individuale al căror rezultat să fie menţinerea ratelor lunare la un nivel apropiat celui din decembrie, iar Banca Românească a decis să scadă dobânda pentru creditele în franci elveţieni cu circa 0,8 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO