Bănci și Asigurări

Bancpost: Avem de recuperat la profit dupa restructurare

Bancpost: Avem de recuperat la profit dupa restructurare

Desi Romania este cea mai mare piata din regiune pentru Eurobank, profitul brut realizat aici a fost de numai 37 mil. euro, fata de 54 mil. euro, cat a realizat filiala din Bulgaria. (Click pentru imaginea intreaga)

13.02.2008, 18:54 43

Activele bancii au urcat cu 60%, pana la 3,7 miliarde de euro, Bancpost urcand in clasamentul jucatorilor din sistem pana pe locul cinci, in decembrie trecut.
Banca-mama a raportat la Atena active de 4,8 miliarde de euro pentru piata locala. Acestea includ atat externalizarea unor finantari acordate de Bancpost, dar si activitatea celorlalte subsidiare locale ale grupului.
"Ne asteptam sa crestem in 2008, ca si anul trecut, macar cu 10% peste piata, atat pe active, cat si pe credite. Incercam sa crestem mult mai rapid decat media pietei in ceea ce priveste profitabilitatea, intrucat acum venim din urma dupa restructurare", a comentat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost.
Desi concentra aproape 5,3% din activele din sistemul bancar in decembrie trecut, Bancpost a realizat doar 3,5% din profit. La sfarsitul anului trecut sistemul bancar a ajuns la active de 250,7 miliarde de lei (aproape 70 de milioane de euro), marcand astfel o crestere cu 39%.
Castigul cumulat realizat anul trecut s-a ridicat la 2,5 miliarde de lei (circa 825 de milioane de euro), cu 32% peste cel din 2006.
Potrivit datelor publicate de Eurobank la Atena, Bancpost si celelalte subsidiare locale au avut anul trecut venituri operationale de 245 de milioane de euro, Romania fiind cea mai mare piata din regiunea Noii Europe pentru greci.
Cu toate acestea, profitul brut realizat in Romania a fost de numai 37 de milioane de euro, fata de 54 de milioane de euro, cat a realizat filiala din Bulgaria.
Castigul pe piata locala a fost influentat de cheltuielile operationale foarte mari, de 176 de milioane de euro.
Mihai Bogza afirma ca in mare procesul de restructurare a fost incheiat, iar pentru anul acesta mai sunt in plan doar unele relocari de agentii si remodelarea unor locatii, pentru a fi aduse la modelul grupului. Bancpost opereaza acum o retea de 237 de unitati de retail si 18 centre de afaceri, dedicate clientilor corporativi. Reteaua locala este apropiata ca dimensiuni de cele din Bulgaria (233 de locatii) si Polonia (254 de locatii).
Bancpost avea credite in sold in decembrie de 2,3 miliarde de euro, cu 70% mai mult decat la sfarsitul lui 2006. Finantarile pe zona de retail au marcat o crestere cu 90%, pana la 1,3 miliarde de euro.
La Atena, grupul a raportat credite de 3,1 miliarde de euro pe piata locala, dupa ce anul trecut bilantul a crescut cu 1,6 miliarde de euro (respectiv 82%). Depozitele totalizau in decembrie 1,4 miliarde de euro.
Bogza nu a comentat pe tema planurilor de investitii pentru anul acesta, invocand restrictiile impuse de statutul de companie listata la Bursa de la Atena al actionarului majoritar. Procesele interne vor trece in continuare prin ajustari, iar in paralel banca va investi si in pregatirea angajatilor, pentru a aduce calitatea serviciilor oferite "in partea de sus a pietei". Bugetul Bancpost pentru 2008 urmeaza sa fie aprobat de actionari in primavara.
In alta ordine de idei, Bogza intrevede, ca majoritatea bancherilor, o posibila inrautatire a calitatii creditelor in valuta, mai ales daca deprecierea leului ar continua.
Momentan, Bancpost utilizeaza vechile norme ale BNR pentru creditarea persoanelor fizice, mai conservatoare, care prevad un grad maxim de indatorare de 40% din veniturile lunare ale imprumutatului impreuna cu familia.
Banca este insa in proces de obtinere a avizului BNR pentru norme proprii de creditare. "In aceasta etapa incercam sa acceleram procesul de aprobare."
Pe de alta parte, Bogza subliniaza ca "exista un anumit nivel de curs de la care cresterea devine neconfortabila pentru BNR". El spune ca acel punct este probabil la 3,7 lei pentru un euro si crede ca BNR a intervenit pe piata valutara in ultima vreme pentru a tempera deprecierea leului.
Pe piata valutara au aparut speculatii privind posibile interventii ale BNR prin intermediul unei banci locale importante incepand de la sfarsitul lunii ianuarie, cand euro urcase la un varf al ultimilor trei ani de aproape 3,8 lei.
De atunci, cotatiile au coborat sensibil, ajungand la 3,65 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO