Bănci și Asigurări

Bancile vor trebui sa schimbe 7,7 milioane contracte pentru a modifica sau limita comisionul de rambursare

Bancile vor trebui sa schimbe 7,7 milioane contracte pentru a modifica sau limita comisionul de rambursare
09.06.2010, 17:07 13

Bancile vor modifica pana la finele lunii septembrie 7,7milioane de contracte de credit dupa ce Guvernul a aprobat miercurio de urgenta care prevede, printre altele, eliminarea sau limitareala 1% a comisionului de rambursare anticipata.

Directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure, adeclarat pentru Mediafax ca bancile si societatile de leasing caretransmit date institutiei au in derulare in prezent 7,7 milioane decontracte de creditare.

"Avem si societati de leasing care ne transmit date, iarcontractele de credit active ale acestora reprezinta pana la 10%din totalul de 7,7 milioane", a spus Epure, mentionand ca nu sepoate determina ce cota de piata au societatile de leasing caretrimit informatii la Biroul de Credit.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea,a declarat ca sistemul bancar va aplica prevederile ordonantei deurgenta, dar asta nu inseamna ca va inceta sa-si spuna punctul devedere.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta elaborata deANPC, care va intra in vigoare la zece zile de la datapublicarii.

Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursareanticipata la creditele cu dobanda variabila, atat a celor cugarantii imobiliare, cat si a celor fara acest tip de garantii,precum si limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobandafixa, daca perioada dintre rambursare si data convenita pentruincetarea contractului este mai mare de un an, si la 0,5%, dacaaceasta perioada este mai mica de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO