Bănci și Asigurări

Băncile trebuie să încheie în această săptămână convenţii cu Fondul de Garantare pentru creditele ipotecare ale românilor

Băncile trebuie să încheie în această săptămână...

Autor: Cristina Bellu

07.04.2020, 13:49 307

FNGCIMM a fost mandatat de catre Ministerul Finanţelor Publice să încheie convenţii de garantare cu finanţatorii, in scopul acordarii unor facilitati de garantare pentru dobânzile eşalonate pentru creditele ipotecare acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020.

“FNGCIMM va garanta în mod expres, irevocabil si neconditionat, obligaţiile de plata reprezentand dobanzi eşalonate pentru creditele ipotecare contractate de la creditori de catre debitorii persoane fizice, care  beneficiaza de facilitatea de suspendare a platii ratelor, in conditiile Ordonantei de urgenta nr. 37/2020”, transmit reprezentanţii fondului.

Potrivit anunţului transmis marţi de FNGCIMM, creditorii pot in termen de cinci zile de la publicarea normelor de aplicare a OUG 37/2020, aprobate prin H.G. nr.270/2020, sa notifice FNGCIMM intentia de incheiere a conventiilor de garantare cu FNGCIMM.  Termenul de depunere de către creditori a intentiei de participare este 13 aprilie 2020, ora 24.00.

“FNGCIMM, mandatat de statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, va emite Scrisori de garanţie, prin care se obliga sa plateasca sumele garantate, la prima şi simpla cerere a creditorului, până la limita valorii scrisorii de garanţie, în cazul in care debitorul/debitorii nu şi-a/au îndeplinit obligaţiile de rambursare stabilite conform graficului/graficelor de rambursare a dobanzilor esalonate“, mai spun reprezentanţii fondului.

Scrisoarea de garantie garanteaza in procent de 100% plata eşalonată a obligatiilor de rambursare a dobanzilor acumulate pe perioada suspendarii la plata pentru care creditorul a aprobat solicitările de suspendare formulate de debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare in condiţiile prevederilor OUG nr. 37/2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO