Bănci și Asigurări

Băncile susţin că taxa bancară este anuală, însă va fi plătită trimestrial

Băncile susţin că taxa bancară este anuală, însă...
24.12.2018, 01:22 1274

Consiliul Patronatelor Bancare din România susţine că taxa pe activele bancare anunţată de guvern este anuală, însă plătibilă trimestrial.

“Având în vedere unele interpretări apărute în mass-media privind modalitatea de aplicare a plăţii taxei pe activele financiare a instituţiilor bancare potrivit ordonanţei de urgenţă a guvernului, apreciem că interpretarea corectă, bazată atât pe principiile de drept fiscal cât şi pe declaraţiile publice din ultimele zile este aceea că taxa asupra actieflor financiare ale instituţiilor bancare va fi calculată la nivelul înregului an fiscal, fiind însă plătibilă trimestrial, la fel ca în cazul plăţii altor ripuri de taxe şi impozite, cum ar fi cel pe profit, a căror valoare e stabilită la nivelul întregului an, fiind însă plătibilă la diferite intervale de timp.”, spune  într-o declaraţie Consiliul Patronatelor Bancare din România.

Această taxă pe activele bancare a suscitat numeroase controverse pentru că, din textul ordonanţei iniţiale, dar şi din ultima variantă, nu se înţelege foarte clar că este o taxă anuală, ci mai degrabă că este o taxă trimestrială.

Până în prezent, Ministerul Finanţelor şi nici oficiali ai Guvernului nu au precizaz foarte clar dacă este o taxă anuală sau trimestrială.

Băncile susţin că practica fiscală deja existentă, dar şi declaraţiile anterioare ale ministrului finanţelor din ziua de marţi, 18 decembrie, în care cifrele şi calculele prezentate public cu acea ocazie au relevat faptul că se intenţionează aplicarea unei taxe pe active bancare stabilite la nivelul întregului an, însă plătibile trimestrial, lasă să se înţeleagă clar că este o taxă anuală.

În cazul băncilor mari, taxa pe activele bancare ar însemna jumătate din profit dacă este plătită anual, dar dacă este plătită trimestrial înseamnă de patru ori taxa, ceea ce ar însemna mai mult decât profitul obţinut.

Băncile au criticat decizia Guvernului de a impune această taxă bancară, susţinând că va afecta economia şi că va grăbi recesiunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO