Bănci și Asigurări

Băncile stau din nou într-o „baltă“ de bani: au pus la BNR 6,5 mld. lei în fiecare zi din noiembrie

Băncile stau din nou într-o „baltă“ de bani: au...

Autor: Liviu Popescu

10.12.2014, 17:08 495

Băncile au depus în medie în fiecare zi lucrătoare din luna noiembrie circa 6,5 miliarde de lei (echivalentul a 1,5 mld. euro) la BNR, prin facilitatea de depozit, cu 46% mai mult faţă de media zilnică înregistrată în perioada similară a anului trecut. Media zilnică din noiembrie reprezintă maximul ultimelor zece luni.

În ianuarie, media zilnică a depunerilor prin facilitatea de depozit a fost de 6,6 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Comparativ cu luna octombrie din acest an, sumele plasate la banca centrală prin această facilitate au crescut de 14 ori. Creşterea vine în condiţiile în care în ultima lună condiţiile de lichiditate existente pe piaţă s-au îmbunătăţit, situaţie reflectată de scădere constantă a dobânzilor la lei pe piaţa monetară. Dobânda Robor la 3 luni era ieri la minimul istoric de 1,65% pe an după o scădere cumulată de peste 1,5 puncte procentuale în ultimele două luni.

Dobânzile crescuseră puternic în august şi septembrie, iar atunci BNR a intervenit pe piaţă şi a injectat prin mai multe operaţiuni repo 9 mld. lei în sistemul bancar. Acesta a fost al doilea val de volatilitate a dobânzilor înregistrat anul acesta. Sumele depuse la BNR scăzuseră puternic în august, septembrie şi octombrie. Facilitatea de depozit pusă la dispoziţie de banca centrală permite instituţiilor de credit să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă predeterminată, dacă nu identifică alte plasamente.

În prezent, băncile se mulţumesc cu o dobânda de la BNR de 0,25%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO