Bănci și Asigurări

Băncile şi-au majorat cu 25% stocul creditelor ipotecare în lei în 2018, până la un vârf de 48,8 mld. lei

Băncile şi-au majorat cu 25% stocul creditelor...

Autor: Anelis Baciu

29.01.2019, 00:07 728

Băncile locale au înregistrat anul trecut o creştere de 25% a finanţărilor pentru locuinţe în lei, iar stocul a ajuns astfel la 48,8 miliarde de lei la finalul lunii decembrie, potrivit datelor BNR. În valoare absolută, finanţările ipotecare în lei care s-au adăugat în bilanţurile băncilor în 2018 au cumulat 9,7 miliarde de lei.

În prezent băncile acordă aproape exclusiv credite ipotecare în monedă locală, acestea reprezentând peste 90% din totalul finanţărilor ipotecare noi acordate.

În medie bancherii au acordat lunar credite pentru locuinţe în lei în valoare de 810 mil. lei anul trecut. Vârful a fost atins în luna iunie, când au fost acordate cre­dite în va­loare de peste 1,1 mld. lei. În a doua parte a anului avansul lu­nar a început să se mai tempereze, iar în luniile noiem­brie şi decembrie 2018 băncile au acordat împrumuturi în valoare de 740 mil. lei, respectiv 770 mil. lei.

Bancherii spun că au observat pe final de an o amânare a deciziei de cumpărare din partea clienţilor. Această atitudine şi implicit tendinţa de scădere a volumelor de credite acordate fiind legate de incertitu­dinile privind evoluţia pieţei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO