Bănci și Asigurări

Băncile şi-au mai adăugat credite de consum de 300 de mil. lei în bilanţuri în octombrie. Stocul a urcat la 36 mld. lei

Băncile şi-au mai adăugat credite de consum de 300 de...

Autor: Anelis Baciu

02.12.2016, 00:06 211

Creditele de consum în lei din bilanţurile băncilor s-au majorat cu 300 de milioane de lei în luna octombrie, stocul ajungând astfel la 36 mld. lei (8,1 mld. euro), potrivit datelor Băncii Naţionale.

Faţă de luna octombrie a anului trecut, stocul finanţărilor acor­date de bănci pentru con­sum este mai mare cu aproape 10%.

Bancherii s-au bazat destul de mult în ulti­ma perioadă pe creditul de consum în activitatea de creditare de retail, acest tip de împrumut asigurând o sursă importantă de venituri, marjele peste indicatorul Robor fiind destul de mari.

Pe de altă parte, cre­ditele de consum poar­tă şi riscuri mai mari, din moment ce nu au garanţii în spate, aşa cum se întâm­plă în cazul creditelor ipotecare.

Dobânzile pentru cre­ditele de consum ajung în medie la 8-10% pe an, iar în condiţiile în care indi­catorul Robor la trei luni ajunge la 0,8% pe an, înseamnă că marja băn­cilor este de cel puţin şap­te puncte procentuale peste Robor. Bancherii şi-au permis să ţină marjele sus pentru că indicatorul Robor s-a tot restrâns, însă creşterea acestuia ar putea determina băncile să taie din marje pentru a rămâne competitivi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO