Bănci și Asigurări

Băncile se pregătesc pentru furtună: UniCredit îşi face provizioane adiţionale de 900 de milioane de euro, pentru a se proteja de scădere economică de 13% pe care o aşteaptă în zona euro

Băncile se pregătesc pentru furtună: UniCredit îşi...

Autor: Ştefan Stan

22.04.2020, 12:19 9220

UniCredit, cea mai mare bancă italiană, îşi face provizioane adiţionale de 900 de milioane de euro pentru primul trimestru, în condiţiile în care estimările băncii arată o scădere economică de 13% la nivelul zonei euro, urmată de o revenire de 10% în 2021, scrie MarketWatch. 

După cum arată noile estimări ale FMI, criza coronavirusului împinge datoriile guvernamentale din zona euro către 100% din PIB. Bancherii centrali şi economiştii avertizează că poverile datoriilor ar putea eroda perspectivele de creştere ale unei serii de state membre mai fragile fiscal, ameninţând coeziunea economică a zonei euro.

Decizia BCE de a cumpăra obligaţiuni suplimentare de aproape 900 miliarde de euro în acest an a menţinut yieldurile tit­lurilor guvernamentale sub control şi a contribuit la evi­ta­rea unei repetări a crizei datorii din zona euro din 2012-2012.

Previziunile pentru anul acesta arată cea mai gravă contracţie economică de la Marea Depresiune din anii ă30, a spus Gita Gopinath, economistul-şef al FMI.

Ea a spus că perspectivele lumii „s-au schimbat dramatic” din ianuarie, iar căderile economice care vor urma le depăşesc cu mult pe cele de la criza financiară globală de acum 12 ani.

„O revenire parţială este estimată pentru 2021, cu rate de creştere economică peste medie, însă nivelul PIB-ului va rămâne sub trendul pre-pandemie, cu o stare de incertitudine planând asupra forţei cu care îşi vor reveni economiile”, a notat Gita Gopinath.

Citiţi AICI Ziarul Financiar ediţia de VINERI

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO