Bănci și Asigurări

Băncile din România au acordat populaţiei şi companiilor credite noi în valoare de 388 mld. lei în ultimii cinci ani. Populaţia a accesat 44,45% din volumul creditelor noi în perioada 2016-2020, în timp ce companiile au contractat împrumuturi în proporţie de 55,55%

Băncile din România au acordat populaţiei şi...

Autor: Mircea Nica

29.07.2021, 11:41 183

Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 388 mld. lei în perioada 2016-2020, cu 37,5% mai mult faţă de soldul creditului neguvernamental de la sfârşitul anului trecut, care s-a cirfat la 282 mld. lei, potrivit unei analize realizată în cadrul campaniei #Dreptullabanking.

Astfel, în cinci ani, portofoliul de credite noi a depăşit soldul creditului neguvernamental cu peste o treime.

În ultimii cinci ani, cererea de credite de la companii a impulsionat activitatea de creditare la nivelul sistemului bancar românesc. Populaţia a accesat 44,45% din volumul creditelor noi în cei cinci ani, în timp ce companiile au contractat împrumuturi în proporţie de 55,55%.

Trendul de creştere mai alertă a creditării corporate este estimate să se menţină. Reînnoirea parţială a portofoliului de credite se explică prin scadenţa scurtă a împtrumuturilor contractate de companii, într-o pondere importantă. Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferenţa dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

În acelaşi timp, se observă că există un interes mai mare pentru creditele noi acordate în moneda naţională. În perioada 2016-2020, peste 80% din îmrpumuturi au fost contractate în lei, în timp ce 17,1% au fost acordate în euro şi 2,5% au fost în dolari.

Populaţia a accesat credite aproape numai în lei, circa 98%, ceea ce a condus la eliminarea riscului valutar. Creditele noi acordate în euro au fost accesate preponderant de companii în proporţie de 95,24% şi numai 4,76% de către populaţie, în timp ce creditele noi în dolari au fost contractate aproape în totalitate de companii.

Băncile au sprijinit debitorii care au întâmpinat difficultăţile financiare din cauza pandemiei prin suspendarea obligaţiilor la plată. Ponderea creditelor care au beneficiat de efectele moratoriilor pulbice şi private, până la finele lunii martie 2021 a fost de 12,7% din totalul creditelor, potrivit informaţiilor publicate de raportul BNR asupra stabilităţii financiare.

În România, raportul credite/depozite pentru populaţie şi societăţi nefinanciare este de 66,38% în luna martie 2021, în timp ce media UE este de 111%, ceea ce arată un potenţial mare pe care îl au băncile din România de a creşte activitatea de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO