Bănci și Asigurări

Bancile romanesti sunt codase la rentabilitate

Bancile romanesti sunt codase la rentabilitate
07.10.2008, 18:13 126

Rentabilitatea capitalurilor la bancile din Romania a fost anul trecut de 11,4%, fata de Polonia, tara cu cea mai mare performanta a sistemului bancar din regiune, care are un nivel al indicatorului de 27,7%, conform unui raport de cercetare al Raiffeisen Group. Indicatorii de performanta ai sistemului bancar autohton pentru anul 2007 il plaseaza pe ultimele locuri intr-o comparatie regionala.

"Un nivel considerat a fi bun este de peste 15%. Dar sunt banci cu o politica mai agresiva, care vor mai mult, si isi fixeaza un nivel minim de 25% de exemplu", spune analistul financiar Dragos Cabat, Managing Partner la firma de consultanta Financial View Consulting.
Media indicatorului ROE (rentabilitatea capitalurilor), luand in calcul cele mai dezvoltate opt tari din Europa Centrala si de Est, este de 18,5%, deci Romania se situeaza cu sapte puncte procentuale sub media regiunii. Alte tari care se pozitioneaza sub nivelul mediu de performanta a sistemelor bancare din Europa Centrala si de Est sunt Ucraina, Slovacia, Slovenia si Ungaria. De fapt, topul regiunii este sustinut de Polonia si Cehia, care au o performanta in sistemul bancar (ROE) de 28%, respectiv 25%. "In tarile mai dezvoltate media este obligatoriu de peste 20%", a adaugat Cabat. Primele trei banci ca marime din Romania au avut in primul semestru o rentabilitate a capitalurilor proprii de peste 30%. Cel mai bine sta BRD cu un nivel al indicatorului de 38%, urmat de Raiffeisen cu 33,4%, iar BCR cu 30,4%. Cel de-al doilea indicator de performanta este rentabilitatea activelor (ROA), care masoara profitabilitatea activelor, si este la niveluri mult mai coborate decat ROE, fiind calculat ca raport intre profitul brut si active, fata de ROE care se calculeaza ca raport intre profit si capitaluri proprii. Romania este si la acest capitol in coada clasamentului, avand o rentabilitate a activelor de 1,3% anul trecut, la nivelul intregului sistem bancar. Media in regiune a fost de 1,58%. Cel mai bine din acest punct de vedere stau Bulgaria, Polonia si Ungaria.
Bulgaria sta cel mai bine dupa indicatorul ROE si datorita faptului ca valoarea activelor este cea mai scazuta dintre toate cele opt tari analizate. Sistemul bancar bulgar avea in decembrie 2007 active totale de 30 de miliarde euro, in conditiile in care media regiunii a fost de 94,5 miliarde euro.
Valoarea activelor detinute de banci claseaza Romania pe locul cinci din cele opt tari din regiune, cu un nivel al activelor bancare in 2007 de 72 de miliarde euro. Polonia, tara cu cel mai dezvoltat sistem bancar, are o valoare a activelor detinute de banci de trei ori mai mare decat Romania, in timp ce bancile din Cehia au mai mult de 1,9 ori fata de institutiile de credit de pe piata locala. In schimb, la numarul bancilor din sistem suntem in pe locul trei in regiune, ceea ce arata fragmentarea si concurenta sistemului autohton. In Romania, sunt 41 de banci, fata de Bulgaria care are 29, sau Slovenia cu 21 de banci in sistem.
Gradul de concentrare pe piata locala este insa destul de mare, primele cinci banci controland peste 80% din activele totale. Dupa profitabilitate, piata este chiar mai concentrata, 80% din profitul realizat in sistem in primul semestru fiind generat de primele trei banci.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO