Bănci și Asigurări

Bancile nu sacrifica marja: reduc mai mult dobanzile la depozite

23.09.2004, 00:00 15



Prima serie de scaderi ale dobanzilor la creditele in lei s-a oprit, dupa miscarile facute de BCR si Raiffeisen Bank. Alte banci importante de pe piata s-au limitat la ajustari ale dobanzilor oferite la depozitele atrase in moneda nationala, preocupate sa-si creeze mai intai un spatiu de manevra cert pentru reduceri ulterioare si la credite, astfel incat sa nu le fie afectate tintele de buget stabilite la inceputul acestui an.



Unii jucatori care mizeaza in continuare preponderent pe creditarea in valuta, nici nu si-au anuntat intentia de a umbla la dobanzile percepute la imprumuturile acordate in moneda nationala.



De asteptat confirmarea consolidarii tendintei de scadere a inflatiei, dupa accidentul din iulie care a facut ca rata annuala sa revina in august la 12,4% pe an. In functie de aceasta evolutie, ar putea urma o a cincea decizie a Bancii Nationale privind reducerea dobanzii de interventie, ceea ce nu se poate insa intampla cel putin pana la incheierea procedurilor de schimbare a componentei Consiliului de Administratie.



Temerile privind o posibila descurajare a economisirii sub forma depozitelor la termen nu sunt destul de puternice pentru a inarzia scaderi ale dobanzilor. Aceasta in conditiile in care remunerarea depunerilor a ramas pe parcursul mai multor luni semnificativ superioara inflatiei, transformand depozitele in lei intr-unul din cele mai rentabile instrumente de plasare a disponibilitatilor.



Avand in vedere asigurarile date de banca centrala in privinta continuarii tendintei de scadere a inflatiei in ultimele patru luni ale anului, dobanzile la depozitele in lei chiar au o rezerva de scadere, mentinandu-se insa real pozitive.



Bancile mici si mijlocii mai amana reducerea dobanzilor la depozite incercand sa atraga ceva clienti in plus pe masura ce marii jucatori devin mai zgarciti in remunerarea depunerilor. Astfel, inca pot fi gasite pe piata dobanzi de 16% pe an la depozitele cu scadenta la o luna si chiar 17% pe an la depozitele constituite pe 12 luni.





BCR



A dat semnalul de inceput al sezonului de toamna la ajustarilor de dobanzi. Banca Comerciala Romana nu a umblat inca la dobanzile platite deponentilor, insa a redus dobanzile la creditele in lei.



- Dobanzile percepute la creditele acordate populatiei, cu exceptia celor ipotecare, au coborat cu pana la trei puncte: 23,9%-24,9% la creditele pentru bunuri de folosinta indelungata; 21% pe an la creditele pentru locuinte; 19%-20% la creditele pentru nevoi personale; 28% la cardurile de credit



- Dobanzile la creditele pentru companii au scazut cu pana la doua puncte.





Raiffeisen Bank



A operat cele mai extinse modificari ale spectrului de dobanzi: le-a redus pe cele aferente creditelor acordate in lei, dar le-a majorat pe cele la creditele in valuta. De asemenea, a diminuat dobanda platita la depozitele in moneda nationala.



- Rata dobanzii la creditele de consum in lei a scazut de la 31% la 28% pe an.



- Dobanda la creditele in valuta pentru cumpararea de locuinte a urcat la 9%.



- Dobanda platita la depozitele in lei variaza intre 14% si 15%.





BRD



A inceput ajustarea dobanzilor cu cele la depozitele in lei, atat pentru clientii companii cat si pentru persoanele fizice, pe care le-a coborat cu 0,25-1 punct procentual, in functie de scadente.



- A introdus o varianta cu dobanda fixa a creditului in lei pentru nevoi personale nespecificate - Expresso, la nivelul de 24% pe an fata de 26% in vechea varianta.



- Banca ofera credite cu dobanda fixa si pentru cumpararea de autoturisme noi Dacia/Renault, cu 22% pe an fata de 23% in varianta cu dobanda variabila, pentru alte tipuri de autoturisme, cu 23% pe an fata de 24%, precum si pentru studii postuniversitare (StudentPlus), cu 22% dobanda.





Banca Transilvania



A taiat cu o jumatate de punct dobanzile la depozitele in lei si le-a majorat cu 0,25 puncte pe cele la depozitele in dolari americani.



- Dobanzile acordate la depozitele in lei variaza in prezent intre 14% pe an la depozitele la termen pe o luna si 16% pe an la depozitele la termen pe 12 luni.



- Noile dobanzile platite la depozitele in dolari sunt cuprinse intre 2% si 3% pe an.





Alpha Bank



A redus cu un punct procentual dobanda de baza la creditele acordate firmelor, la facilitatile de descoperit de cont si la creditele prin card, acordate in lei.



- Dobanda de baza la creditele in lei pentru clientii companii a coborat de la 22% la 21% pe an.



- Dobanda de baza pentru facilitaaile de descoperit de cont a scazut cu un punct, pana la 23% pe an.



- Dobanda pentru facilitatile de credit aferente cardurilor Visa si Visa Electron scade la 28%.





HVB Bank



A operat reduceri ale dobanzilor practicate la depozitele in lei cuprinse intre 0,5 si 2,25 puncte procentuale, in timp ce dobanzile pentru economiile in dolari americani au urcat cu 0,35-0,65 puncte.



- Dobanzile platite pentru depozitele in lei pornesc de la 13,5 % pentru scadenta la o luna si coboara la 12,75% pentru scadenta la un an. In mod neobisnuit fata de celelalte banci, HVB remunereaza mai bine depozitele cu scadente scurte decat pe cele cu maturitati mai lungi.



- Dobanzile la depozitele in dolari urca la 1,35% la termen de o luna, ajungand la 1,85% pe an in cazul depunerilor pe 12 luni.



razvan.voican@zf.ro





 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO