Bănci și Asigurări

Băncile, marii câştigători ai noii dobânzi de referinţă pentru creditele de retail: pe IRCC, cu acelaşi venit, un client poate lua un credit mai mare. “Primul impact al IRCC este creşterea creditului maxim ce poate fi accesat.”

Băncile, marii câştigători ai noii dobânzi de...

Autor: Anelis Baciu

08.05.2019, 00:06 2705

Noua referinţă la creditele în lei cu dobândă variabilă - IRCC - oferă spaţiu clienţilor să acceseze cu acelaşi venit credite mai mari decât în formula ROBOR, ceea ce ar putea duce la o creştere a creditării în următoarea perioadă.

De exemplu, pentru un client cu un venit lunar de 3.700 de lei suma maximă care poate fi împrumutată creşte cu până la 36.000 de lei, echivalentul a 7.500 de euro. Calculul s-a bazat pe o reducere de un punct procen­tual a ratei de dobândă generată de trecerea la IRCC şi un grad maxim de îndatorare de 40%, conform regulilor BNR.

Cu vechea formulă de calcul al dobânzii care ia în calcul ROBOR, suma maximă pe care clientul din exemplul de mai sus ar fi putut să o împrumute se situa la 250.000 de lei, adică circa 52.000 de euro, în con­di­ţiile unei rate anuale a dobânzii de 5,8%.

Înlocuirea ROBOR cu IRCC presupune scăderea cu un punct procentual a ratei de do­­bândă, de la 5,8% la 4,8%, fapt care permite clientului ca valoarea ma­ximă îm­prumutată să ajungă la 286.000 de lei, echi­va­lentul a 60.000 de euro, în aceleaşi condiţii de venit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO