Bănci și Asigurări

Băncile majorează la unison avansul la ipotecare. ARB: Orice decizie este adoptată pe baze individuale

Carlo Vivaldi, Unicredit: „Dacă este o lege constituţională şi perfect în ordine, acceptăm. Dacă nu, luptăm pentru drepturile noastre“

Carlo Vivaldi, Unicredit: „Dacă este o lege constituţională şi perfect în ordine, acceptăm. Dacă nu, luptăm pentru drepturile noastre“

Autor: Liviu Popescu, Claudia Medrega

13.05.2016, 00:07 2164

Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care concentrează întreaga piaţă bancară din România, nu intervine în politica comercială a băn­cilor membre ca răspuns la o întrebare a ZF legată de legea dării în plată şi reacţia imediată a băncilor de a creşte avan­sul la creditele ipo­tecare.

„Orice decizie care priveşte acti­vitatea comer­cială a băncilor este adop­tată pe baze indivi­duale în funcţie de strategia pro­prie fiecărei instituţii de credit şi de modificările legislative care afectează activitatea“, spune ARB.

ZF a scris ieri că şapte bănci din top 10 cele mai mari instituţii de credit au ma­jorat deja avansul la credite ipotecare, în timp ce UniCredit va lua această decizie pe 16 mai. Banca Transilvania urmează să majoreze la rândul său avansul la creditele ipotecare „în linie cu celelalte bănci“, în timp ce la euro deja a majorat de la 15% la 25%, au afirmat surse apropiate băncii pentru ZF.

Din rândul băncilor de talie medie, Garanti Bank, Banca Românească şi Intesa au majorat la rân­dul lor avansul la ipotecare.

Legea dării în plată continuă să facă vâlvă în rândul băncilor şi clienţilor. Astăzi această lege contro­versată intră în vigoare, iar debitorii care vor să dea casa băncii încep să se asocieze.

De partea cealaltă băncile analizează varian­tele de a merge la Curtea Constituţională sau chiar la tribunalele internaţionale de arbritraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO