Bănci și Asigurări

Băncile italiene sunt într-o criză care se derulează cu încetinitorul

Băncile italiene sunt într-o criză care se derulează...

Autor: Catalina Apostoiu

22.11.2016, 00:00 210
Pentru strategii care urmăresc cu atenţie orice semn al unui viitor dezastru financiar, muntele de credite neperformante pe care stau băncile italiene reprezintă un subiect fierbinte. Băncile italiene par în acelaşi timp prea mari pentru a se prăbuşi, dar şi capabile de acest lucru. Iar dacă sistemul bancar italian se prăbuşeşte, şocul se va simţi în economia mondială, scrie The New York Times. Ani la rând băncile italiene şi-au continuat operaţiunile în ciuda problemelor, sperând că timpul le va vindeca rănile. Însă economia italiană nu a crescut deloc în ultimii 13 ani, iar creditele toxice s-au înmulţit, în timp ce cele bune s-au deteriorat. Problemele Italiei sunt problemele Europei. Aproape o cincime din numărul total de credite din sistemul bancar italian au probleme - un munte de aproape 360 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor FMI. Nivelul reprezintă aproximativ 40% din volumul total al creditelor rele din zona euro. În ultimele săptămâni, atenţia s-a concentrat asupra problemelor Deutsche Bank, însă dacă Deutsche a devenit criza momentului, Italia reprezintă ameninţarea perpetuă care ar putea, în orice moment, să devină o surpriză neplăcută pentru întreaga lume. Guvernul italian se străduieşte să cheltuiască mai mult pentru a stimula economia, însă liderii europeni au introdus reguli care limitează deficitele bugetare. Iar băncile italiene ţin de cash şi ezită să crediteze, înfometând şi mai mult economia anemică. Astfel, Italia şi Europa, şi într-o anumită măsură economia mondială, se află în faţa unei situaţii deosebite. Este posibil ca Europa să nu-şi mai poată recăpăta vigoarea economică atât timp cât băncile italiene reprezintă o urgenţă, însă băncile italiene nu se pot însănătoşi în lipsa creşterii. Iar economia Italiei nu poate creşte în lipsa unor bănci sănătoase.

În opinia lui Victor Massiah, şeful UBI Banca, una dintre cele mai mari bănci ale Italiei, băncile italiene nu reprezintă cauza problemelor, ci acestea sunt victime ale vremurilor actuale.

O recesiune care a durat şapte ani a distrus aproape o pătrime din industria italiană. Rata şomajului depăşeşte 11%. Populaţia este în curs de îmbătrânire, iar prea puţine femei muncesc. Prea multe businessuri italiene sunt operaţiuni mici, vulnerabile în faţa globalizării. Unii producători de familie au fost distruşi de competiţia venită din China. Dobânzile negative menţinute de BCE pentru încurajarea creditării erodează marjele de profit ale băncilor.

În opinia unor economişti, reformele premierului Matteo Renzi sunt mai puţin importante, problema fiind băncile. Acestea susţin aşa-numite companii zombie care nu-şi plătesc creditele.

Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Italiei, nu este însă de acord cu această poziţie, spunând că de vină este recesiunea. „Problemele băncilor reprezintă un simptom, nu cauza“, susţine acesta.  

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO