Bănci și Asigurări

Bancile isi expun mai putin propriile fonduri pe piata valutara

24.07.2003, 00:00 18



Diminuarea sensibila a pozitiilor valutare in lunile precedente, dar si restrangerea oportunitatilor de arbitrajare pe fondul antenuarii fluctuatiilor cursului euro/dolar au facut ca in aprilie, pentru prima data dupa mult timp, bancile sa aiba o atitudine extrem de precauta fata de tranzactiile pe piata valutara, operatiunile derulate in nume propriu avand cele mai mici valori din ultimii doi ani si jumatate.



Chiar daca aceasta situatie a fost oarecum evidenta, observandu-se mai ales in volumele de tranzactionare, si probabil ca a continuat si in lunile urmatoare, este interesat tocmai pentru ca banca centrala vine acum si mentioneaza acest lucru. Mai mult, voltatilitatea mare de pe pietele internationale din lunile imediat urmatoare acolo unde fluctuatiile raportului euro/dolar au fost extrem de ridicate, nu a facut probabil decat sa le faca si mai rezervate cu banii proprii.



In general, pe piata valutara, monetara sau a titlurilor de stat bancile tranzactioneaza bani atat in nume si cont propriu, sau cu alte cuvine banii proprii, cat si in numele si contul clientilor.



Informatiile facute publice de banca centrala - chiar si dupa cateva luni - sunt importante tocmai pentru ca sunt furnizate pentru prima data, dar si pentru ca atrage atentia asupra unei situatii care s-ar putea permanetiza. Nu mai departe de sfarsitul anului trecut guvernatorul bancii centrale spune ca piata valutara este cea mai dezvoltata piata romaneasca, iar faptul ca expunerile bancilor cresc de la luna la luna arata se reflecta de fapt in soliditatea acesteia.



"Bancile au manifestat si in aceasta luna o atitudine precauta fata de tranzactiile in devizie, operatiunile derulate in nume propriu consemand cele mai reduse volume din ultimele 30 de luni. Acest comportament al bancilor a fost motivat de diminuarea sensibila a pozitiilor lor valutare in lunile precedente si de restrangerea oportunitatilor de arbitrajare, ca urmare a atenuarii fluctuatiilor cursului euro/dolar si a cvasistabilizarii randamentelor pietei monetare....Conjunctura acestei luni a determinat comprimarea semnificativa a rulajului pietei comparativ cu lunile anterioare: volumul cererii si al ofertei totale a fost cel mai scazut din ultimele 30 de luni", se arata in raportul periodic al bancii centrale dat publicitatii.



Dar dealerii nu au stat degeaba. Clientii si-au majorat cu 56 de milioane de euro cererea de devize, diminuandu-si in acelasi timp cu 21 de milioane de euro oferta. Banca nationala a pus acest comportament pe seama; expansiunii volumului importurilor, a cresterii platilor in contul serviciului datoriei private, dar si pe seama repatrierii in tara de origine a profiturilor firmelor straine sau a dividendelor actionarilor straini.



Cererii in exces a clientilor bancari, persoane juridice, i s-a alaturat in prima luna a trimestrului doi si un volum de 8 milioane de euro reprezentand cumparari nete ale persoanelor fizice. In aceste conditii, deficitul acumulat pe piata valutara interbancara a fost de 155 milioane de euro, situatie care s-a mentinut de altfel si in lunile urmatoare. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO