Bănci și Asigurări

Băncile greceşti, o miză importantă de 12% din piaţa bancară românească

Băncile greceşti, o miză importantă de 12% din piaţa...

Autor: Claudia Medrega, Liviu Popescu

20.08.2015, 00:00 251

Cele patru bănci româneşti cu capital grecesc devin o „ţintă“ potenţială de achizi­ţie pentru jucătorii din sistemul bancar care doresc să câştige cotă de piaţă şi să urce în top, având în vedere că modelul de creştere organică bazată pe extinderea propriului business şi a bazei de clienţi pare să nu mai fie viabil pentru bancheri, deoarece vine la pachet cu costuri operaţionale foarte mari.

Cotele de piaţă şi portofoliile de clienţi ale celor patru bănci cu acţionariat elen de pe piaţa locală - Alpha, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească - prezintă un interes ridicat pentru ceilalţi jucători care doresc să se dezvolte prin achiziţii. În joc este o felie de 12% din cota de piaţă, destul de importantă, care ar putea să iasă la vânzare.

Radiografia celor patru bănci cu acţionariat grecesc arată că acestea au active de circa 45 mld. lei, au în jur de 7.000 de angajaţi care lucrează în aproximativ 500 de sucursale, au dat credite clienţilor de circa 30 mld. lei, iar depozitele însumează aproximativ 24 mld. lei.

Pe piaţă au existat mai multe tranzacţii de vânzare de bănci şi portofolii în ultimii ani. Banca Transilvania a cumpărat Volksbank, UniCredit a cumpărat de la RBS portofoliul de retail şi corporate, în timp ce Raiffeisen a luat de la Citi portofoliul retail, iar OTP Bank a preluat integral Millennium Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO