Bănci și Asigurări

Băncile şi firmele de asigurări au atras ISD-uri de 900 mil. euro în 2018. Soldul ISD-urilor în sectorul financiar a ajuns la 9,3 mld. euro, iar ponderea în total a fost de 11,5%, cel mai mic nivel din ultimul deceniu

Băncile şi firmele de asigurări au atras ISD-uri de...

Autor: Claudia Medrega

08.10.2019, 07:00 222

Soldul investiţiilor străine directe din sectorul bancar şi din asigurări a ajuns la sfârşitul anului 2018 la 9,3 mld. euro, în uşoară scădere, cu circa 1%, faţă de nivelul din 2017. Iar ponderea în soldul total al ISD a coborât la 11,5%, de la 12,4%, potrivit statisticilor BNR.

În timp ce soldul ISD-urilor din sectorul financiar are printre cele mai mari valori din ultimii cinci ani, ponderea acestora în total ISD este la cel mai mic nivel din ultimul deceniu.

Privind retrospectiv, în 2008 industria bancară şi asigurările ajunseseră la un sold al ISD-urilor de 10 mld. euro, ponderea în total investiţii străine fiind de 20,5%.

În soldul ISD-urilor sunt incluse capitalul social văr­sat, rezervele, liniile de finanţare primite de la societă­ţi­le-mamă, aportul la capital - respectiv participaţiile la capital şi profiturile reinvestite.

Sectorul bancar şi asigurările au atras în 2018 un flux net de investiţii străine directe de 896 mil. euro.

Din analiza pe domenii, se constată că profitul reinvestit a atins anul trecut al teilea cel mai înalt nivel în sectorul intermedieri financiare şi asigurări, totalizând 592 mil. euro. Niveluri mai mari ale profiturilor reinvestite comparativ cu sectorul financiar au fost în industria prelucrătoare (991 mil. euro) şi comerţ (843 mil. euro).

În 2018, investitorii străini care au businessuri în sectorul financiar din România au adus aproximativ 298 mil. euro la capitalul subsidiarelor, dublu faţă de anul 2017, potrivit Registrului Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO