Bănci și Asigurări

Băncile europene spun că nu se mai tem aşa tare de o criză economică

Băncile europene spun că nu se mai tem aşa tare de o...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.04.2021, 00:05 739

Băncile europene se alătură colegelor americane spunând că pandemia nu va face atât de multe ravagii în afacerile lor pe cât se temeau, scrie Bloomberg.

Aproape toţi marii creditori europeni care şi-au raportat rezultatele financiare pentru primul trimestru şi-au consolidat profitul reducând rezervele de bani constituite pentru a putea acoperi eventualele împrumuturi cu probleme. Deutsche Bank, Banco Santander şi Lloyds Banking Group sunt printre băncile care spun că perspectivele economice mai bune justifică astfel de schimbări.

Băncile din întreaga lume au pus deoparte miliarde de dolari anul trecut pentru a amortiza pier­de­rile provocate de ceea ce ar fi tre­buit să fie un val de defaulturi, însă valul nu a mai venit, fiind îm­pie­dicat de sprijinul fără precedent din partea plătitorilor de taxe şi băn­cilor centrale care a menţinut eco­nomiile pe linia de plutire. În timp ce băncile şi auto­rită­ţile de re­glementare încă avertizează că ris­curile vor creşte atunci când guvernele îşi vor retrage susţinerea, majoritatea semnalează că se aşteaptă ca avansul economic să accelereze rapid.

„Suntem mult mai optimişti decât acum câteva luni“, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg TV Ewen Stevenson, directorul financiar al HSBC Holdings.

„Dacă ne uităm la ceea ce a alimentat cu adevărat rezultatele în acest trimestru, au fost într-adevăr succesul programelor de vaccinare şi impulsul puternic pe care acesta l-a avut asupra creditului“.

Creditorii indică spre sănătatea portofoliilor lor ipotecare şi spun că şi clienţii corporativi sunt bine. Producătorii industriali şi exportatorii „au reuşit să-şi menţină activitatea“ în timp ce firmele amână investiţiile, ceea ce înseamnă că depozitele lor sunt în creştere, potrivit Swedbank AB din Suedia.

Totuşi, nu toate ţările au lansat programe de vaccinare în masă şi acele economii care au întârziat ar putea fi mai lente pe drumul spre recuperare. Perspectivele pentru sectoare precum turismul sunt, de asemenea, întunecate de incertitudinea privind ridicarea restricţiilor de distanţare socială şi de călătorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO