Caută doar în titlu
LIVE: Acum la ZF Live. Planul lui Năsui pentru economia românească. Ce obiective are?
Bănci și Asigurări

Băncile din România stau mai bine decât cele europene la solvabilitate, profitabilitate şi structură: excepţie fac rata creditelor neperformante şi cea a creditelor restructurate

♦ Rata creditelor neperformante a scăzut puternic în România, coborând sub 5% în 2018 şi în primul trimestru (T1) din 2019, dar depăşeşte în continuare media UE, de circa 3% ♦ Raportul cost/venit pentru sistemul bancar românesc este sub media UE, dar peste pragul recomandat de 50%.

Sistemul bancar românesc are indi­ca­tori prudenţiali de solvabilitate, pro­fitabilitate şi structură a bilan­ţului mai buni decât media euro­peană, în timp ce calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei creditelor neperformante şi celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care deşi au scăzut puternic sunt peste nivelurile medii din UE, reiese din datele BNR.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) publică trimestrial o analiză intitulată Tabloul de bord al riscului (Risk Dashboard) în care prezintă principalele vulnerabilităţi ale sectorului bancar european, identificate în funcţie de evoluţia unui set de indicatori de risc. Indicatorii sunt grupaţi pe patru categorii: solvabilitate, calitatea activelor, profitabilitate şi structura bilanţului. Iar fiecare indicator este evaluat în raport cu trei intervale de prudenţă, valoarea acestuia putând astfel să fie considerată foarte bună, intermediară sau deficitară în funcţie de intervalul valoric căruia îi aparţine. BNR a efectuat o analiză similară a sistemului bancar naţional luând în considerare indicaţiile metodologice ale ABE.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.