Bănci și Asigurări

Băncile din România stau mai bine decât cele europene la solvabilitate, profitabilitate şi structură: excepţie fac rata creditelor neperformante şi cea a creditelor restructurate

Băncile din România stau mai bine decât cele europene...

Autor: Claudia Medrega

17.06.2019, 17:00 417

♦ Rata creditelor neperformante a scăzut puternic în România, coborând sub 5% în 2018 şi în primul trimestru (T1) din 2019, dar depăşeşte în continuare media UE, de circa 3% ♦ Raportul cost/venit pentru sistemul bancar românesc este sub media UE, dar peste pragul recomandat de 50%.

Sistemul bancar românesc are indi­ca­tori prudenţiali de solvabilitate, pro­fitabilitate şi structură a bilan­ţului mai buni decât media euro­peană, în timp ce calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei creditelor neperformante şi celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care deşi au scăzut puternic sunt peste nivelurile medii din UE, reiese din datele BNR.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) publică trimestrial o analiză intitulată Tabloul de bord al riscului (Risk Dashboard) în care prezintă principalele vulnerabilităţi ale sectorului bancar european, identificate în funcţie de evoluţia unui set de indicatori de risc. Indicatorii sunt grupaţi pe patru categorii: solvabilitate, calitatea activelor, profitabilitate şi structura bilanţului. Iar fiecare indicator este evaluat în raport cu trei intervale de prudenţă, valoarea acestuia putând astfel să fie considerată foarte bună, intermediară sau deficitară în funcţie de intervalul valoric căruia îi aparţine. BNR a efectuat o analiză similară a sistemului bancar naţional luând în considerare indicaţiile metodologice ale ABE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO