Bănci și Asigurări

Băncile din România au încasat peste 14 miliarde de lei din dobânzi pe primele 9 luni şi au plătit doar 3 miliarde de lei. Veniturile din comisioane scad cu peste 10%.

Băncile din România au încasat peste 14 miliarde de...

Autor: Claudia Medrega

24.11.2020, 19:45 132

♦ Cheltuielile cu dobânzile plătite de bancheri pentru depozitele clienţilor au crescut cu o viteză mai mare în primele nouă luni din 2020, însă rămân de 5 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite.

Veniturile nete din dobânzi la nivelul întregului sistem bancar, cea mai importantă sursă de profit, au continuat să crească în primele nouă luni din 2020, însă viteza s-a temperat considerabil, la doar 2,1%. Evoluţia vine pe fondul unei creşteri moderate a creditării şi în contextul declinului economiei, din cauza blocajului determinat de pandemia de COVID-19.

Comparativ, în primele nouă luni din 2019, veniturile nete din dobânzi (rezultate după scăderea cheltuielilor băncilor cu dobânzile la depozite din veniturile încasate din dobânzile la credite), creşteau cu peste 11% faţă de 2018.

Băncile au încasat în primele nouă luni din 2019 venituri din dobânzile percepute pentru creditele acordate de 14,4 mld. lei, în creştere cu 3,2% faţă de nivelul încasărilor din pri­me­le nouă luni din 2019. Ritmul de creştere al acestor venituri este de peste patru ori mai mic faţă de ascensiunea din 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO