Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Soldul creditului neguvernamental ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 4,3% în 2017 şi 4,9% în 2018

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania:...

Autor: Roxana Rosu

24.10.2017, 16:16 262

Raportul credite/depozite a urcat în septembrie la 81,3%, faţă de 80,5% în august, în condiţiile în care pe componenta de lei raportul a fost de 73,6%, iar la cea în valută la 97,4%.

”Soldul creditului neguvernamental total a accelerat în septembrie, fiind înregistrat un nivel record, evoluţie determinată de finalul perioadei banilor ieftini, ceea ce a determinat un interes mai ridicat pentru creditare din partea companiilor. De asemenea, depozitele neguvernamentale au accelerat luna trecută, pe fondul intensificării percepţiei de risc şi a perspectivelor de majorare a ratelor de dobândă, în contextul semnalelor BNR”, apreciază Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

În scenariul BT, soldul creditului neguvernamental ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 4,3% în 2017, 4,9% în 2018, 3,6% în 2019 şi 2,1% în 2020.

În septembrie, soldul creditului neguvernamental total s-a majorat pentru a opta lună la rând, cu 1,4% lună/lună, la 232,7 miliarde lei, un nivel nivel record. ”Se evidenţiază creşterea creditului denominat în moneda naţională, cu 1,9% lună/lună la 142,8 miliarde lei (maxim istoric): componenta populaţie a urcat cu un ritm lunar de 1,4%, la 77,3 miliarde lei, iar segmentul companii s-a majorat cu o dinamică lunară de 2,6%, la 65,5 miliarde lei”.

Totodată, creditul denominat în valută a revenit pe plus, cu un avans de 0,6% lună/lună la 89,9 miliarde lei, pe fondul majorării segmentului companii cu un ritm lunar de 2% la 47,2 miliarde lei (componenta populaţie s-a ajustat cu o dinamică lunară de 0,9%, la 42,7 miliarde lei).

 În dinamică an/an soldul creditului neguvernamental a accelerat de la 6,5% în august la 7,3% în septembrie, cea mai bună evoluţie din mai 2012. Creditul în lei a crescut cu 17% an/an: segmentele populaţie şi companii s-au majorat cu 21,5% an/an, respectiv cu 12,3% an/an. Totodată, ritmul de ajustare a creditului denominat în valută s-a atenuat la 5,3% an/an în septembrie: declinul componentei populaţie cu 10,6% an/an a fost contrabalansat parţial de creşterea segmentului companii cu 0,1% an/an.

La nouă luni soldul creditului neguvernamental a urcat cu 5,7% ytd. Această evoluţie a fost determinată de majorarea creditului în lei cu 13,4% ytd, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanţare. Creditul în lei acordat populaţiei a consemnat un avans de 17% ytd, dinamică susţinută de majorarea veniturilor, Programul Prima Casă şi nivelul accesibil al ratelor reale de dobândă: componenta consum a urcat cu 10,9% ytd la 39 miliarde lei (nivel record), iar segmentul ipotecar s-a majorat cu 26,4% ytd la 36,3 miliarde lei (de asemenea, maxim istoric).

De asemenea, creditul în lei direcţionat către companii a crescut cu 9,4% ytd în primele nouă luni ale anului curent, evoluţie care reflectă faptul că firmele au profitat de accelerarea consumului şi exporturilor şi de nivelul redus al costurilor reale de finanţare pentru a ajusta structura de finanţare. Creditul denominat în valută s-a diminuat cu 4,5% ytd la nouă luni, pe fondul declinului componentei populaţie cu 9,1% ytd (segmentul companii a urcat cu 0,1% ytd, evoluţie influenţată de nivelul redus al ratelor de dobândă la euro). În abordarea alternativă soldul creditului total acordat companiilor s-a majorat cu 5,3% ytd la 112,7 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanţare. Soldul creditului total acordat populaţiei a crescut cu 6,1% ytd la 120 miliarde lei la nouă luni, evoluţie la care au contribuit factori precum: nivelul accesibil al costurilor de finanţare, majorarea veniturilor, Programul Prima Casă, încrederea ridicată (influenţată şi de majorarea preţurilor activelor): componenta consum a urcat cu 3,4% ytd la 54 miliarde lei, iar segmentul ipotecar s-a majorat cu 9,3% ytd la 63,9 miliarde lei (nivel record).

La sfârşit de septembrie creditul în moneda naţională avea o pondere de 61,4% din totalul creditului neguvernamental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO