Bănci și Asigurări

Bancile cumpara titluri de stat mizand pe reducerea dobanzilor

08.04.2004, 00:00 11



Ministerul Finantelor a acceptat, marti, sa suplimenteze cu 437 de miliarde lei valoarea cumulata a doua emisiuni de titluri de stat, in conditiile in care sumele anuntate au fost suprasubscrise de ofertele bancilor comerciale cu 2.352 miliarde lei.



Bancile si-au manifestat preferinta pentru certificatele de trezorerie cu scadenta la un an, fiind dispuse sa plaseze 2.775 miliarde lei, fata de nivelul de 1.200 de miliarde lei anuntat de Finante. Dobanda platita de Finante s-a mentinut la 18%.



"Avand in vedere asteptarile din piata privind o scadere iminenta a dobanzilor in urmatoarele luni, este de inteles de ce a existat un mare interes pentru titlurile la un an. Aproape la fel de profitabila este si dobanda oferita la certificatele cu scadenta la trei luni", a declarat dealerul unei banci.



Ministerul Finantelor Publice a lansat marti si o emisiune de titluri de stat rambursabila in 90 de zile, cu o valoare totala de 300 miliarde lei. Randamentul la care licitatia a fost adjudecata a fost stabilit la 18,44%. Oferta bancilor a insumat 1.077 miliarde lei, iar Finantele au acceptat sa suplimenteze emisiunea cu 250 miliarde lei.



Se observa astfel ca Ministerul Finantelor a optat pentru un angajament mai mare la termen scurt, intrucat la licitatia de certificate cu scadenta la un an a fost permisa o depasire a valorii anuntate cu numai 187 miliarde lei.



Bancile coreleaza eficienta plasamentului in titluri de stat de dobanda oferita de banca centrala in cadrul operatiunilor de sterilizare. Politica monetara a BNR a impus in ultima perioada depozitul cu scadenta la o luna, pentru care practica o rata de 21,25% pe an.



Valoarea ridicata a suprasubscrierilor arata ca sistemul bancar anticipeaza o reducere, in mai putin de trei luni, a ratei dobanzii de interventie practicate de BNR.



Tot in aceasta luna, MFP va scoate la vanzare, pe piata interna, o emisiune de titluri de stat in valuta, in valoare de 50 de milioane de dolari, cu scadenta la un an.



Pentru luna aceasta Finantele au programate licitatii de titluri de stat pentru banci in valoare de 11.700 miliarde de lei, aproape dublu fata de luna precedenta. Oferta de instrumente include toate tipurile de scadente disponibile in acest moment, de la o luna la cinci ani, majoritatea emisiunilor avand insa maturitatea de un an.



Ministerul Finantelor va incerca sa atraga si luna aceasta bani si de la populatie, pe langa emisiunile de titluri de stat oferite bancilor - in lei si valuta. Persoanele fizice vor putea cumpara astfel certificate de trezorerie emise pe o perioada de trei si sase luni pentru dobanzi de 15%, si respectiv 15,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO