Bănci și Asigurări

Băncile cer noi discuţii cu Finanţele şi amânarea aplicării taxei bancare

Băncile cer noi discuţii cu Finanţele şi amânarea...

Autor: Claudia Medrega

18.03.2019, 00:07 776

Băncile cer Ministerului de Finanţe o nouă întâlnire pe tema taxei bancare, dar şi amânarea aplicării ei.

Guvernanţii vorbesc de modificarea controversatei taxe bancare până la 31 martie.

Printre solicitările bancherilor se regăsesc reducerea cotei de taxare, neaplicarea taxei la băncile cu pierderi şi, în cazul băncilor profitabile, existenţa unui procent maximal de profit taxabil, pentru a permite recapitalizarea băncilor.

Una dintre variantele de modificare discutate vizează reducerea procentului de taxare la 0,4% pentru băncile cu o cotă de piaţă de peste 1% şi la 0,2% pentru băncile cu o cotă sub acest nivel.

Sergiu Oprescu, preşedintele bancherilor şi preşe­dintele executiv al Alpha Bank: Am trimis propuneri şi acum aşteptăm să vedem dacă vor fi luate în calcul sau nu. Să nu se creadă că noi suntem în situaţia ciudată, taxaţi-ne puţin, că aşa ne place! Noi credem că taxa trebuie eliminată.

Liviu Dragnea, şeful PSD, spune, citat de Mediafax: Din câte ştiu, se pare că va fi o soluţie agreată de ambele părţi. Dar bancherii ar trebui să fie mai puţin guralivi.

În forma OUG 114, taxa bancară ar fi de 1,2%, un nivel care ar mânca aproape 90% din profitul băncilor şi ar trimite mai mult de jumătate dintre bănci pe pierdere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO